Langer grasland scheuren

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) overweegt verlenging van de periode voor het scheuren van grasland om meer ruimte te bieden voor de teelt van aaltjesbestrijdende gewassen.

De bewindsvrouw schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze bereid is wet- en regelgeving aan te passen om het gebruik van alternatieven voor metam-natrium te stimuleren.
Een voorbeeld van verruiming van de regels is het verlengen van de periode om grasland te scheuren voorafgaand aan de teelt van bloembollen. Als het scheuren van grasland langer is toegestaan, halen veehouders niet alleen extra sneden gras van het land. Ook hebben bollentelers meer ruimte om aaltjesbestrijdende gewassen inzaaien. De termijn voor het scheuren loopt nu van 1 februari tot en met 10 mei.
‘Ik ben bereid na te gaan wat mogelijk is. Uitgangspunt is dat er door het later scheuren geen extra nutriëntenverliezen zijn’, benadrukt Dijksma. De staatssecretaris vertelt dat ze advies gaat inwinnen en uiterlijk 1 december uitsluitsel geeft.
Overigens is er dit jaar tot dusver op 1.726 hectare metam-natrium toegepast op basis van ‘essential use’, meldt Dijksma. Van dat areaal is meer dan 60 procent bollenteelt. Vorig jaar nog is in totaal 5.993 hectare landbouwgrond ontsmet met metam-natrium.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer