Bijna alle aardappelen gerooid

Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) meldde deze week dat 85 procent van de aardappelen in Nederland inmiddels is gerooid. Consumptieaardappelen komen uit op gemiddeld 58 ton per hectare.

Han ReindsenVolgens BAI is het nog te rooien areaal te vinden op bedrijven met grote arealen op vooral de lichtere gronden en bij aardappeltelers in het zuidwesten van het land. ‘Het rooien is goed verlopen. Eind deze week zitten er niet veel aardappelen meer in de grond’, zegt manager Paul Hooijman van DLV Plant.
Sommige telers hebben dit jaar gewacht met rooien omdat het te droog was. ‘Veel akkerbouwers hebben beregend en hadden de aardappelen in de schuur, toen het begon te regenen. Het is veel werk en het werkt minder goed dan een regenbui.’
Volgens Hooijman is de kwaliteit van de aardappelen over het algemeen goed. ‘Het onderwatergewicht is gemiddeld goed, maar wisselt wel van 380 tot 410. Er zijn ook partijen die onder de 360 blijven steken. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het abrupt stoppen van de groei.’

Blauw

Hier en daar zijn er partijen aardappelen die problemen hebben met blauw. ‘Soms is er te ruig gerooid. Gezien de omstandigheden had ik meer problemen verwacht.’ In veel gevallen is het te voorkomen door een juiste afstelling van de rooimachine, stelt Hooijman. ‘We hebben dit jaar veel gewerkt met de elektronische aardappel. Dan blijkt dat instellingen snel zijn te optimaliseren.’
De opbrengsten zijn volgens Hooijman gemiddeld goed. Dat blijkt ook uit de meest recente opbrengstmeting van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). De opbrengst zou dit jaar 10 procent boven het vijfjarig gemiddelde liggen.
De (ongewogen) gemiddelde opbrengst van alle rassen is vastgesteld op 58.055 kilo per hectare, met een vijfjarig gemiddelde van 52.562 kilo per hectare. Het gemiddelde knolaantal is met 212 nagenoeg gelijk aan het vijfjarig gemiddelde.
BAI bericht zelfs dat bij het volrijden van bewaarruimtes regelmatig sprake is van ruimtegebrek. De overvloedige aardappeloogst - een combinatie van areaaluitbreiding en hoge hectareopbrengsten - zorgt voor een blijvende druk op de actuele aardappelmarkt.
Uit de meest recente gegevens van Agriprins blijkt dat de uitbetalingsprijs per 100 kilo voor meeleveraardappelen varieert van 1,50 tot 2 euro voor Fontane en Bintje tot 3 euro voor Innovator.
Voor levering in februari kopen verwerkers nu Fontane en Innovator voor prijzen van 4,25 tot 4,75 per 100 kilo. Voor een partij Agria op levering in april is recent 6 euro betaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer