Spraakmakende projecten uit de koker van innovatieplatform Kiemkracht

Hierbij een aantal voorbeelden van succesvolle en minder succesvolle projecten die in de afgelopen twee termijnen op initiatief van Kiemkracht zijn opgestart:

Greenfertilizer
Dit project heeft als doel om stikstof te winnen uit lucht, zodat de akkerbouwer zelf brandstof en mineralen kan produceren. Het restproduct is lucht met een extra hoge zuurstofgehalte. Met name de TU in Delft en ook Cosun hebben Greenfertilizer als innovatie opgepikt voor verdere ontwikkeling.

Biochar
Dit gaat om de opslag van CO2 in de vorm van stabiele koolstof in de bodem. Naast het vastleggen van CO2 zou Biochar ook dienst doen als bodemverbeteraar. De stabiele koolstof wordt verkregen door pyrolyse van biomassa.
Dit project van Kiemkracht is voorlopig stilgezet. Biochar van constant goede kwaliteit blijkt in de praktijk moeilijk beschikbaar. Bovendien is de meerwaarde van het materiaal voor de Nederlandse bodem niet aangetoond in meerjarig veldonderzoek.

Lupine
Vanuit Kiemkracht zijn enkele projecten opgestart met als doel de teelt van eiwitgewassen in Nederland te stimuleren. Er is daarbij met name gezocht naar mogelijkheden om de teelt van lupine rendabel te maken voor de Nederlandse akkerbouw. Uiteindelijk heeft dat onder meer geleid tot de ontwikkeling van vleesvervangende producten op basis van lupine. Het concept is voortvarend in de markt gezet door de vegetarische slager.

SmartBot
De inzet van Kiemkracht op het gebied van robotisering heeft geleid tot het project SmartBot. Kenmerk van dit project is de implementatie van autonome kleinschalige machines in de akkerbouw. Voorbeeld is onder meer een onbemande lichte bietenrooier die momenteel ontwikkeld wordt en getest door fabrikant Grimme.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer