Stageaanbieders stoppen door regels

Stagebureau Stichting Uitwisseling staat op omvallen. Door rigide interpretatie van de regels en inspecties van overheidsdiensten haken stageaanbieders af, stelt directeur Marlous Mens.

Stageaanbieders+stoppen+door+regels
© SUSP

Stichting Uitwisseling verzorgt jaarlijks zo'n tweehonderd internationale stageplaatsen. 'Sinds vorig jaar bemoeit het UWV zich ook met de inhoud van de stageprogramma's', zegt Mens.

'Dat heeft tot gevolg dat stages worden afgekeurd om redenen die in onze ogen volstrekt niet legitiem zijn. Het is aan de onderwijsinstelling om de inhoud van de stage te bepalen.'

Gebrek aan kennis

Volgens de stichting mist het UWV de kennis van zaken om stageprogramma's op het boerenbedrijf goed te kunnen beoordelen. 'Daarbij worden gelijkwaardige stageprogramma's soms wel goedgekeurd maar soms ook niet', zegt Mens.

'We weten niet meer waar we aan toe zijn.'

Inspecties

Inspectie SZW, voorheen arbeidsinspectie, controleert of de stagelopers het stageprogramma volgen. Deze controles brengen veel ongemak bij de stageaanbieders, weet Mens.

'Het werk wordt stilgelegd, het bedrijf wordt afgesloten en werknemers zitten soms een hele ochtend in de kantine. Bedrijven haken daarom af als stagebieder voor zowel Nederlandse als buitenlandse studenten.'

Niet overleven

Voor de stichting heeft het onduidelijke beleid van het UWV grote gevolgen, want de inkomsten zijn voor het belangrijkste deel afkomstig van betalingen van stageaanbieders. Wanneer stages geen doorgang vinden, zijn er geen baten. Subsidies krijgt de stichting niet.

'We hebben altijd een financiële buffer gehad, maar daar zijn we bijna doorheen', zegt Mens. 'Als het zo doorgaat overleven we het niet.'

Verkapt dienstverband

UWV stelt dat de organisatie voldoende ervaring en kennis in huis heeft om de stageprogramma’s inhoudelijk te beoordelen. Volgens Mens moet het UWV goed beoordelen of het wel een echte stage is en geen verkapt dienstverband.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer