Wie betaalt schade bij verkeersongevallen door modder op de weg?

Elk jaar gebeuren er diverse verkeersongevallen vanwege modderige wegen. In de oogsttijd, en dan met name in de natte herfstmaanden, zorgen modder en klei die bij de oogst van landbouwvoertuigen afkomen ervoor dat het wegdek spiegelglad kan worden.

Volgens de wet mogen verkeersdeelnemers zich niet zodanig gedragen, dat dit een verkeersongeval tot gevolg heeft. Strikt genomen mag de weg dus niet worden bevuild. Maar in de praktijk is dit niet altijd te voorkomen. De oogst moet van het land en dat kan niet altijd bij droog weer. Wel mag van de vervuiler worden verlangd dat hij/zij er alles aan doet om de risico’s zo klein mogelijk te houden.
Dit betekent dat vooraf de wegbeheerder moet worden geïnformeerd, dat overige weggebruikers worden gewaarschuwd voor mogelijk slipgevaar en dat de weg zo snel mogelijk moet worden schoongemaakt. Wanneer het oogsten meerder dagen in beslag neemt, moet de weg elke avond worden schoongemaakt. Verschillende provincies hebben hiertoe modderprotocollen opgesteld.
De vervuiler van de weg is in eerste instantie aansprakelijk voor de gevolgen van een eventueel ongeval door de aanwezige modder. Zeker wanneer de vervuiler heeft nagelaten bovengenoemde maatregelen in acht te nemen, moet hij de (letsel)schade vergoeden. Wanneer er wel voldoende waarschuwings- en veiligheidsmaatregelen zijn genomen, ligt er ook een stuk verantwoordelijkheid bij de weggebruiker zelf.
Toch kan er sprake zijn van een grijs gebied. Was de weg wel voldoende schoongemaakt? Werd er vroeg en duidelijk genoeg gewaarschuwd? Bij LTO Ledenvoordeel kunt u met korting waarschuwingsborden kopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer