Veiling: 10 procent meer helianthus

FloraHolland heeft dit jaar ongeveer 10 procent meer helianthus (zonnebloem) verkocht dan vorig jaar. De afzet bedraagt dit jaar zo’n 47 miljoen stuks.

Joost van WinsenOp de gemiddelde prijs van de bloem had de grotere aanvoer geen effect. Die was met 0,26 euro per stuk hetzelfde als in 2013 en 2012.
De verkoopwaarde die de bloemenveiling met helianthus bereikte, lag daardoor een kleine miljoen euro boven die van 2013. FloraHolland heeft dit jaar ruim 12 miljoen euro met de bloem omgezet. Net als de meeste seizoensbloemen begon het seizoen van de zonnebloem ongeveer vier weken eerder dan vorig jaar.
De concentratie in de teelt is dit jaar sterk toegenomen. Ongeveer zestig kwekers voeren meer dan 100.000 stuks aan bij de veiling. De top-20 was goed voor 70 procent van het aanbod. Ter vergelijking: in 2012 lag dat percentage op 54.
Het overgrote deel van de zonnebloemen komt uit Nederland. De Nederlandse kwekers zijn goed voor 78 procent van de omzet. Op de tweede plek staan Israelische kwekers die 13 procent vullen. Verder is er nog een kleine aanvoer vanuit het Iberisch schiereiland.
Evenals in voorgaande jaren vult helianthus sunrich orange het leeuwendeel van de afzet. In het afgelopen seizoen werden 42 miljoen stuks van deze cultivar verhandeld op de bloemenveiling. De grootste groeier, relatief gezien, was dit jaar helianthus vincent choice.
De inbreng van FloraHolland Connect, het bemiddelingsbureau van FloraHolland, in de verkoop is het afgelopen seizoen opnieuw gestegen. Die ligt dit jaar op 28 procent, terwijl twee jaar geleden het aandeel nog 19 procent was. De klok boet dus in.
Toevalligerwijs is het aandeel bemiddeling in de afzet net zo groot als het deel van de bloemen dat aan supermarkten wordt verkocht. De overige 72 procent gaat naar de groothandel of bloemist.
Uit cijfers van FloraHolland blijkt dat Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afzetmarkten zijn voor de helianthus. De verkoop groeit nog in deze landen. De Franse markt vertoont een krimp.
Volgend jaar is het jaar van de zonnebloem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer