Stomen voor een goede groei

Om constant een hoge kwaliteit lisianthus te produceren, stoomt Robbert Kester na elke teelt van negen weken de grond. ‘Oude lisianthuswortels scheiden een stofje af waarop jonge wortels slecht groeien. De grond diep stomen met afzuiging van de stoom is nodig voor een goede groei en om fusarium tegen te gaan. De gewasgroei is anders matig met korte stelen en kleine bloemknoppen’, vertelt hij.
De steellengte is normaal 75 centimeter en het bosgewicht van tien stelen is 800 gram. ‘Als we niet stomen, is de steellengte maximaal 60 centimeter en het takgewicht maar de helft. Bovendien is er uitval door fusarium’, zegt de teler. Het stomen kost jaarlijks 20 kubieke meter gas per vierkante meter.
De ondernemer wil steeds vernieuwend bezig zijn. Dat brengt risico’s met zich mee, erkent hij. ‘Je kunt soms fout zitten, want niet iedere nieuwe soort is prijs. Elke soort moet je ook weer leren telen. Daar gaat een tijdje overheen, voordat je het juiste teeltrecept hebt. Het is een lastige teelt, maar het geeft wel veel voldoening als het lukt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer