LTO: nieuwe Wet natuur kan best simpeler

Het is goed dat er een nieuwe Wet natuurbescherming komt, want de huidige natuurwetten zijn dringend aan herziening toe. Maar de voorstellen mogen niet doorschieten.

Jan van LiereZo reageert LTO Nederland op de voorstellen voor de nieuwe wetgeving die het kabinet afgelopen voorjaar naar de Tweede Kamer stuurde. Bestuurder Peter de Koeijer lichtte het LTO-standpunt donderdag toe in een hoorzitting van het parlement.
‘Er is grote behoefte aan een eenvoudiger en meer inzichtelijke natuurregelgeving’ aldus De Koeijer. ‘Met een duidelijke afbakening van taken en bevoegdheden van betrokken overheden.’
LTO steunt de voorgenomen sanering in de categorieën van beschermingswaardige gebieden. Toch kan het nog eenvoudiger dan nu wordt voorgesteld. Zo zou in gebieden die niet vallen onder het hoge beschermingsniveau van de EU Vogel- en Habitatrichtlijn, kunnen worden volstaan met ruimtelijke ordeningswetgeving en met de toekomstige Omgevingswet.
‘Het is volgens ons niet nodig om de bescherming tweede categorie gebieden nogmaals wettelijk te verankeren. Dat doet afbreuk aan de beoogde vereenvoudiging’, aldus De Koeijer.
In het gesprek met Kamerleden vroeg hij aandacht voor het begrip ‘intrinsieke waarde’ in de natuurwetgeving. ‘LTO Nederland erkent dat natuur een intrinsieke waarde heeft en dat dat consequenties heeft voor de omgang met natuur. Maar het begrip laat zich niet eenduidig vertalen in een praktische normstelling.’
Het in de doelen van de wet opnemen van ‘een abstract en filosofisch begrip als de intrinsieke waarde’ maakt de afwegingsruimte er volgens De Koeijer niet helderder op. ‘Het proces van afweging en besluitvorming zal aanleiding geven tot veel interpretatieverschillen. Verwarrende en vruchteloze discussies zullen gaan over de vraag of besluiten strijdig zijn met de wet gelet op de intrinsieke waarde van de natuur.’
LTO vindt dat het begrip ‘intrinsieke waarde’ beter uit de wet kan worden geschrapt. ‘In het verleden was er ook geen noodzaak of aanleiding om het in te voeren.’ Als de Kamer er toch aan vast wil houden, zou het beter zijn om de betekenis van intrinsieke waarde te omschrijven in de toelichting op de wet.

Wildschade

De nieuwe Wet natuurbescherming bevat ook voorschriften voor de bejaging ter bestrijding van wildschade. De jacht wordt wordt gekoppeld aan een faunabeheerplan dat afschotplannen moet bevatten voor alle wildsoorten, ook voor soorten die op de wildlijst staan.
LTO Nederland noemt een afschotplan voor vrij bejaagbaar wild overbodig. ‘Een slagvaardige aanpak, die in de praktijk vaak nodig is om wildschade aan gewassen tegen te gaan, wordt onmogelijk door alle bureaucratische procedures’, zo werd de Kamer voorgehouden. Het effect zal zijn dat het op den duur op veel plaatsen niet meer interessant is om de jacht te beoefenen.
‘We zien trouwens helemaal geen aanleiding om de huidige werkwijze te veranderen. De populatie van de vrij bejaagbare soorten is zonder afschotplan op peil gebleven’, aldus De Koeijer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer