Familie Van der Valk splitst verbreed bedrijf

Een bedrijfsovername is al ingewikkeld genoeg, maar wordt nog complexer als dat bedrijf uit meerdere takken bestaat. De familie Van der Valk uit Workum koos voor splitsing van het multifunctionele bedrijf om beide takken perspectief te kunnen bieden.

De familie Van der Valk heeft veel activiteiten. Jacob en Trudi van der Valk-Vervaart verhuren vakantieappartementen in de boerderij en Jacob en zoon Pieter vormen een maatschap met tussen de 75 en 80 melkkoeien. Beide takken vormen de basis van het multifunctionele bedrijf, dat midden in de Friese stad Workum ligt.
Daarnaast is Trudi nog pachter van het multifunctioneel centrum De Klameare en heeft ze een bemiddelingsbureau voor schoonmaakpersoneel. Pieter werkt vier dagen in de week als portfoliomanager bij AB Vakwerk en zijn vrouw Lian is werkzaam in de thuiszorg.
Met het oog op de toekomst, Jacob van der Valk is 57 en zijn zoon 31 jaar, moesten ze keuzes maken. Pieter: ‘Vier jaar geleden kreeg ik de vraag: ‘Wat wil je?’ Ik wil wel met het bedrijf verder, maar zie de combinatie met de appartementen niet zitten. Bovendien: als je perspectief wilt houden voor beide takken, moet je beide kunnen ontwikkelen. Daar is op deze locatie geen ruimte voor. Door het bedrijf te splitsen, kun je beide takken weer perspectief bieden.’

Samenwerking

De familie besloot de melkveetak elders voort te zetten en de zoektocht naar een geschikte locatie begon. Melkveehouder Hendrik Stellingwerf uit het naburige Ferwoude, de woonplaats van Pieter en Lian, schoot te hulp.
Stellingwerf zit met zijn bedrijf in de dorpskom en heeft te maken met dezelfde beperkingen als Van der Valk in de bebouwde kom van Workum. ‘Hendrik Stellingwerf bood ons aan om samen een oplossing te zoeken’, vertelt Pieter. ‘Dankzij hem kunnen wij verder met het bedrijf.’
Die oplossing vonden ze in een overname van het land en een deel van het vee van Stellingwerf en de bouw van een nieuw bedrijf met ontsluiting buiten het dorp. Op het bedrijf van Stellingwerf komt ruimte voor woningen.
Een lang traject van plannen maken en overleg met gemeente, provincie en omwonenden volgde. De procedure voor de bestemmingsplanwijziging loopt en als alles is goedgekeurd, kan de bouw beginnen. ‘Als alles volgens plan verloopt, kunnen we volgend jaar zomer de koeien verhuizen’, verwacht de familie. In het buitengebied van Ferwoude staat dan een woonhuis met ligboxenstal met 158 boxen en twee melkrobots en ruimte voor een derde.
Het jongvee blijft op het bedrijf in Workum. Een bewuste keuze om toch een vorm van landbouw op deze locatie te houden. Het boerenbedrijf is onlosmakelijk verbonden met de verhuur van appartementen.
‘Mensen komen hier expliciet voor de boerderij. Ze kunnen hier kennismaken met de moderne landbouw en de kinderen vermaken zich prima met het verzorgen van de kalveren, in het hooi en op de skelters. Ze kunnen hier weer echt spelen. Vooral dat laatste is voor veel van onze gasten reden om een appartement bij ons te boeken’, vertelt Jacob van der Valk.

Stadsboerderij

De Van der Valks vinden het belangrijk dat burgers bij het boerenbedrijf worden betrokken en kennis kunnen nemen van de sector. Dat de uitbreiding en modernisering van het melkveebedrijf niet op de huidige locatie kan, vinden ze jammer, omdat de binding met de burger op afstand wordt gezet. Ze willen de stadsboerderij nu gebruiken om de melkveehouderij op een andere manier te laten zien.
Jacob en Trudi van der Valk nemen de inventaris van het Koeienmuseum van Lian de Graaf in Oudemirdum over en gaan in Workum een eigen museum beginnen. Hoe dat eruit komt te zien, daar zijn ze nog niet over uit, maar ze zien het als uitgelezen kans om nog meer uit de relatie boer-burger te kunnen halen.
Voordat het zover is, moet er nog veel worden overlegd en uitgedacht. En dat terwijl ieder zijn of haar eigen bezigheid en baan heeft. ‘Het vergt veel kopzorgen’, erkennen ze. ‘Belangrijk is dat je op tijd de koppen bij elkaar steekt’, zegt Pieter. ‘Het grootste risico is dat je voor elkaar gaat denken. Je moet verschrikkelijk eerlijk zijn, ook naar elkaar toe.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer