De voordelen van haver en van de teelt van haver

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een aantal gezondheidsclaims voor haver onderzocht en erkend. Zo zorgt haver voor een geleidelijke afgifte van glucose aan het bloed. Dit kan diabetici helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Bij mensen met obesitas kan haverzetmeel in combinatie met de havervezels zorgen voor een langdurig verzadigingsgevoel, waardoor gewichtsbeheersing eenvoudiger wordt.
De havervezels stabiliseren de darmflora en dat kan onder meer darmkanker helpen te voorkomen. Tot slot kunnen haverproducten helpen een hoog cholesterol te verlagen. Mensen met de darmziekte coeliaki of glutenintolerantie gebruiken haver als alternatief voor bijvoorbeeld tarwe.
Naast de door de EFSA erkende claims wijst Luud Gilissen van Wageningen UR op de voordelen voor dieren.
‘Haver heeft een gunstig effect op het immuunsysteem. Daarmee zou het gebruik van antibiotica in de veehouderij kunnen worden teruggedrongen. Er zou meer onderzoek moeten worden gedaan om haver in de veehouderij beter te benutten. Ik denk dan niet alleen voor koeien of varkens, maar ook voor pluimvee en honden en katten.’
Haver leent zich daarnaast goed voor wisselteelt, zegt Luud Gilissen. ‘Het gewas heeft een diepe beworteling. Het is een prima tussengewas om de grond te schonen van aaltjes en andere ziektekiemen. Het gewas dat daarna op deze grond wordt geteeld, zal het goed doen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer