Akkoord over cao voor de glastuinbouw

De glastuinbouw heeft een nieuwe cao. LTO Glaskracht Nederland, Plantum, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben hierover een principeakkoord bereikt.

Joost van WinsenDe nieuwe cao loopt van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015 en geldt voor 50.000 medewerkers met een vast of tijdelijk dienstverband in de glastuinbouw. De duur van één jaar is korter dan gebruikelijk. Doorgaans hebben de cao’s voor de glastuinbouw een looptijd van twee jaar.
De verkorte duur is een gevolg van de Russische boycot die de sector financieel hard raakt, zegt Leo van der Zon, woordvoerder voor de werkgevers bij de cao-onderhandelingen. Voordat de boycot werd afgekondigd, hadden LTO Glaskracht, Plantum en de vakbonden het overleg opgeschort omdat ze niet tot een vergelijk konden komen. De extreme situatie door de boycot maakte de noodzaak om tot een cao te komen veel groter, zeggen de betrokken partijen.
‘De belangrijkste punten hebben we voor een jaar vastgelegd, waarbij alle partijen water bij de wijn hebben gedaan’, zeggen Van der Zon en Henk Onstwedder van FNV Bondgenoten. ‘Andere zaken hebben we doorgeschoven naar volgend jaar.’
Het principeakkoord bestaat onder andere uit een nieuwe ouderenregeling. Werknemers van 62 jaar en ouder kunnen één dag (of 20 procent) minder gaan werken tegen 90 procent van het loon en met behoud van de pensioenopbouw over dit loon. Werkgevers waarvan medewerkers gebruik maken van de regeling, worden financieel gecompenseerd. Daarvoor komt een fonds, waaraan alle werknemers bijdragen.

Minder vakantiedagen

De nieuwe cao regelt ook dat na ingang van de ouderenregeling rechten op bestaande leeftijd- en dienstverbanddagen van alle medewerkers worden bevroren en het aantal vakantiedagen teruggaat met een halve dag. Werknemers die van de ouderenregeling gebruik maken, leveren hun opgebouwde leeftijd- en dienstverbanddagen in.
De lonen gaan op 1 maart 2015 met 1 procent omhoog. Het wettelijk minimumloon, zoals de rijksoverheid heeft bepaald, ging op 1 juli 2014 met 0,65 procent omhoog. Ook komt er een verhoging op 1 januari 2015, maar die is nog niet bekend. De cao moet op termijn ook voor uitzendkrachten gaan gelden.
De regeling Piekarbeid wordt opgenomen in de cao en komt in de plaats van de regeling Gelegenheidsarbeid. De activiteiten van het Mobiliteitscentrum Glastuinbouw worden vanwegede de slechte economische situatie gecontinueerd. Verder wordt blijvend ingezet op vakscholing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer