Witte jachtgronden moeten van de kaart

Veel boeren weten niet dat de jacht in Flevoland professioneel is opgezet. LTO Noord Flevoland roept leden op om hun grond in te brengen bij de wildbeheereenheid (WBE) Faunabeheer Flevoland.

Henriët DijkHoe het werkt legt Evert Menkveld uit. Menkveld is secretaris bij de WBE Faunabeheer Flevoland, de enige professionele wildbeheereenheid van Nederland. ‘Stel, er strijkt een koppel ganzen in de bieten, wortelen of graan neer. Nog voor het einde van de dag is er voor duizenden euro’s aan vraatschade’, schetst hij een praktijkvoorbeeld. ‘Als de boer de jachtrechten rechtstreeks aan een particuliere jager heeft verhuurd, dan moet hij die inschakelen. Het is dan nog maar de vraag of zo’n jager direct kan komen.’
Faunabeheer Flevoland heeft vijf fulltime jachtopzichters in dienst. ‘Die kunnen direct optreden en geen uur later’, zegt Menkveld, tevens hoofd jachtopzichter.
De Feijter noemt een ander voordeel. ‘Bij zo’n koppel ganzen kan een enkele jager niks, dan moet je met meerdere zijn. De jachtopzichters kunnen regelen dat er meerdere jagers staan.’ Want naast jachtopzichters beschikt de WBE over een netwerk aan jachtcombinaties, dat samen circa duizend jagers telt.
Mocht het dan toch misgaan, dan helpt Faunabeheer Flevoland met het invullen van het schadeformulier dat richting het Faunafonds gaat. ‘Wij kunnen precies aangeven hoe vaak we geweest zijn en de schade kan worden getaxeerd’, vertelt Menkveld. ‘Het wordt bijna altijd uitgekeerd. Dat is onze kracht. In veel andere provincies zie je dat er niet uitgekeerd wordt omdat er bijvoorbeeld niet genoeg aan preventie is gedaan, omdat er te laat is ingegrepen of omdat het formulier onnauwkeurig is ingevuld.’
Menkveld krijgt wel eens vragen van boeren die schade willen claimen, terwijl ze de grond niet bij de WBE Faunabeheer Flevoland hebben ingebracht. ‘Ze moeten dan met de jager om tafel en het onderling regelen’, is Menkvelds antwoord.

Rood, blauw of geel

Op het kantoor van de WBE Faunabeheer Flevoland, in hartje Kuinderbos, hangen kaarten van Flevoland. Percelen die rood, blauw of geel gemarkeerd zijn, heeft de wildbeheereenheid in beheer. Daarvan worden de jachtrechten, in geval van landbouwgrond, voor 3 euro per hectare gehuurd. De WBE verhuurt het weer door aan jachtcombinaties voor 6 à 7 euro per hectare. Met de opbrengst van deze pacht betaalt de WBE jachtopzichters, secretaris en secretaresse.
Het gaat om de witte vlekken op de plattegronden, ongeveer 10 procent van de 90.000 hectare. ‘Ik sprak laatst nog iemand die de buurman liet jagen, uit goodwill’, vertelt De Feijter. ‘Dat kan nog steeds en als een jager meer biedt voor de jachtrechten, is dat ook geen punt. Als de grond maar ingebracht wordt bij de wildbeheereenheid.’ De jager behoudt het jachtrecht op de gronden van die boer en kan aanspraak maken op de vergunningen voor afschot buiten het jachtseizoen als er schade optreedt.
Naast ganzen zijn ook hazen, houtduiven en reeën dol op (jong) gewas of bloembollen. Bij de fruittelers zorgen koolmezen voor schade in de peren. Faunabeheer Flevoland heeft alle ontheffingen, vergunningen en aanwijzingen om ze te mogen bejagen. Dit mede op basis van het Faunabeheerplan. ‘Een individuele jager heeft al die ontheffingen niet. Zo’n aanvraag bij de provincie duurt enige tijd en kost 100 euro. Dus is het goedkoper om de grond in te brengen bij de WBE’, stelt Menkveld.
De Feijter behaalde twee jaar geleden zelf zijn jachtakte. Toen ontdekte de akkerbouwer hoe het geregeld is in Flevoland. ‘Ik was altijd in de veronderstelling dat als je schade had door wild je dat direct kon claimen. Zo werkt het dus niet. Dat zette mij wel aan het denken. Ik vind ook dat dit onder de LTO-leden duidelijk moet worden’, vertelt hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer