LTO: agrocomplex glas Klazienaveen

Klazienaveen - Volgens LTO Noord Drenthe en LTO Noord Glaskracht sectie Groningen Drenthe is het voor de toekomst van de glastuinbouw in Klazienaveen belangrijk dat ook andersoortige bedrijven dan de productietuinbouw in het gebied gevestigd worden.

Tienke WoudaWanneer vestiging van deze bedrijven in Klazienaveen niet mogelijk is, dan zal de productietuinbouw bij de Zuid-Drentse plaats zwaar moeten concurreren met het buitenland, verwacht voorzitter Cees Ruhé van LTO Noord Glaskracht sectie Groningen Drenthe.
In de jaren zestig is het tuinbouwgebied Klazienaveen ontwikkeld als aanvulling op het gebied rond Erica. Zo’n 25 tuinders beschikken er over 145 hectare netto glas. Hoofdteelten zijn de groente- en sierteelt.

Voorbeelden

Voorbeelden van bedrijven die volgens LTO Noord in Klazienaveen mogelijk moeten worden zijn bedrijven die plantinhoudstoffen klaar maken voor de farmaceutische indus-trie en ondernemingen die willen drogen en schonen voor de zaadteelt, noemt Ruhé. ‘Deze bedrijven leveren een toegevoegde waarde aan het product. Je moet ze in het gebied houden. Hiermee kun je ook als gemeente geld verdienen’, geeft hij aan.
Naast de biochemische industrie denken de belangenbehartigers aan een tuincentrum, een handelsbedrijf en een transporteur van versproducten.
‘Gemeente Emmen wil verbindingen zoeken met de biochemische industrie. Dan is het logisch dat wij ook mogelijkheden nodig hebben om daarop aan te sluiten.’

Voedselveiligheid

Eventuele nieuwvestigers moeten echter geen verstoring opleveren als het gaat om de fytosanitaire eisen, benadrukt Ruhé. ‘Voor de kwaliteit en waarborging van onder ander de voedselveiligheid is dat van groot belang.’
In het glastuinbouwgebied van Emmen zou het al mogelijk moeten zijn om op 12,5 procent van de oppervlakte een gebouw neer te zetten voor een grotere werkingsruimte, geeft de voorzitter van LTO Noord Glaskracht sectie Groningen Drenthe aan.
In de zienswijze op het bestemmingsplan Klazienaveen dringt LTO Noord Glaskracht ook aan op meer ruimte voor het opwekken van duurzame energie. ‘Wij vragen aan gemeente Emmen om het vergunningentraject duidelijk en eenvoudig te maken.’
Daarnaast vraagt de belangenbehartiger om het gebruik van tunnelkassen in het bestemmingsplan toe te passen en de maximale goothoogte van de kassen te verhogen van3 meter naar 5 à 6 meter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer