Lastenverzwaring 2015 valt mee

De Rijksbegroting 2015 biedt financieel gezien weinig verrassingen voor boeren en tuinders: amper meevallers en slechts enkele tegenvallers.

Jan van LiereWie op lastenverlichtingen hoopte, zal teleurgesteld zijn. Die komen er vrijwel niet. Ook de afschaffing van rode diesel wordt niet teruggedraaid. Maar anders dan afgelopen jaren doemen weinig nieuwe lastenverzwaringen voor ondernemers op.
De vorig jaar geplande extra belasting op leidingwater gaat niet door. Dat is vooral voor varkens- en pluimveehouders een meevaller. Daar staat tegenover dat het ministerie van Financiën een even groot bedrag wil binnenhalen door de tweede en derde schijf van de energiebelasting te verhogen.
Die maatregel treft grotere verbruikers en verhoogt de energienota van een deel van de agrarische ondernemers. Glastuinders houden het verlaagde tarief en worden niet op extra kosten gejaagd.

Energiebelasting

Ondernemers die meedoen in een energiecoöperatie komen voortaan, net als burgers, in aanmerking voor een korting op de energiebelasting.
De afvalstoffenbelasting wordt uitgebreid met een heffing van 13 euro per ton op afval dat wordt aangeboden om te worden gestort of verbrand. Wie nog een asbestdak moet saneren, is daardoor extra geld kwijt.
Het budget voor de Energie Investeringsaftrek (EIA), de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de afschrijvingsregeling Vamil gaat komend jaar 30 miljoen euro naar beneden. Het resultaat: minder fiscale steun voor investeringen in duurzaamheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer