Initiatiefnota CDA is gereed

De initiatiefnota van het CDA over het versterken van de positie van boer en tuinder in de keten is klaar. Dat meldt Kamerlid Jaco Geurts.

Met de nota wil het CDA de discussie over een sterkere voedselketen richting geven. Onder het motto ‘Een eerlijke boterham’ pleit de partij met name voor een steviger positie voor boeren, tuinders en vissers. Daarvoor is het onder meer nodig dat afspraken tussen producent en afnemer eerlijk worden nagekomen en dat de mededingingswet samenwerking minder in de weg staat.
Na de eerste berichtgeving over de CDA-landbouwagenda zijn volgens Geurts al veel reacties ontvangen op de landbouwagenda. Uit linkse en rechtse hoek en van positief tot kritisch. Geurts: ‘Ik ben blij met al die reacties, al verbaast het me wel dat een deel van de reacties enkel leek te gaan over de economie van de korte termijn.’
In de algemene beschouwingen lichtte fractieleider Buma deze week de CDA-landbouwvisie toe. Vooral zijn oproep om te stoppen met het omzetten van goede landbouwgrond in water en natuur, stuitte op veel kritiek bij andere fracties.
Buma herhaalde zijn pleidooi dat Europa zelfvoorzienend moet blijven op het gebied van voedsel. ‘Ik blijf zeggen dat voedselvoorziening over dertig jaar net zo belangrijk is als nu. Als wij nu de knoppen niet omzetten, hebben we straks een probleem.’
Op dit punt kreeg Buma steun van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer