Geen grip Brabant op ‘stilzitter’

Den Bosch - Provincie Noord-Brabant heeft geen instrumenten meer in handen om veehouders die niet in aanraking komen met de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) te bewegen hun emissies te beperken.

Douwe KortingDie conclusie van Gedeputeerde Staten is gebaseerd op een rapport van adviesbureau Arcadis. Het bureau deed onderzoek naar de juridische mogelijkheden om zogenoemde ‘stilzitters’ aan te zetten om in beweging te komen en hun emissies terug te schroeven.
Arcadis schat in dat ongeveer een derde van alle veehouders in Brabant tot 2020 emissiebeperkende maatregelen treft. Dat zijn vooral ondernemers die hun bedrijf willen ontwikkelen en dus niet om de BZV heen kunnen. De rest wordt betiteld als ‘stilzitter’, al vraagt die definitie om enige nuancering.
Want vooral ondernemers die hun bedrijf net voor 2012 hebben ontwikkeld en bij de tijd zijn, zullen de komende vijftien jaar een beperkte bedrijfsontwikkeling doormaken, stellen GS. Ook de echte voorlopers behoren tot deze groep. Andere ondernemers die hun bedrijf niet ontwikkelen, doen dat omdat ze hebben aangegeven voor 2020 hun bedrijf te beëindigen en tot die tijd gedoogd worden.
Verder gaat de provincie ervan uit dat in 2020 de helft van alle grote veehouderijen voldoet aan zowel de BZV als de Verordening stikstof en de Verordening ruimte. Alleen als ontwikkelende bedrijven massaal stoppende bedrijven overnemen en met hun vergunningen verder werken, pakt de situatie mogelijk minder gunstig uit.
Gedeputeerde Staten concluderen dat alle provinciale instrumenten zijn benut en er geen manieren zijn om de druk op veehouders op te voeren. ZLTO-specialist Herman Litjens benadrukt dat het hier gaat om generieke maatregelen. ‘Individueel aanschrijven van boeren blijft mogelijk.’
Wel kijkt de provincie met een schuin oog naar andere overheden die nog aan bepaalde knoppen kunnen draaien. Zo zou het rijk over kunnen gaan tot afschaffing van de interne saldering en kunnen gemeenten vergunningen ‘ambtshalve’ wijzigen. Maar de provincie nuanceert ook de noodzaak om veel te veranderen. Lang niet alle niet-ontwikkelende boeren vormen namelijk een probleem voor hun omgeving, stellen GS.
In de zogenoemde urgentiegebieden werken gemeenten, ZLTO en andere gebiedspartners aan het oplossen van knelsituaties; onder meer op het gebied van geur en fijnstof. Arcadis stelt dat het feit dat de provincie geen strengere regels kan opleggen, de aanpak op een ‘redelijke termijn’ tot een stevige uitdaging maakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer