EZ tevreden over pilot eerlijke handel

De pilot eerlijke handelspraktijken wordt serieus opgepakt. Dat vindt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ).

Jan van LiereDe staatssecretaris had vragen gekregen van VVD-Kamerlid Bart de Liefde over de voortgang van de pilot. Hij maakt zich zorgen over het geringe aantal reacties uit de praktijk.
Dijksma wijst erop dat de afgelopen periode door LTO, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) gewerkt is aan het opstarten van de pilot. Daarbij is vooral voorlichting gegeven over de gedragscode eerlijke handelspraktijken. ‘De bekendheid en het draagvlak nemen toe en betrokken bedrijven worden zich bewust van de mogelijkheden die de gedragscode biedt’, stelt ze vast.
Kamerlid De Liefde meent dat LTO te weinig deelnemers aanlevert. De staatssecretaris gaat daar niet in mee. Ze wijst erop dat de pilot tot eind 2015 tijd krijgt om zich te bewijzen. Vervolgens worden de resultaten geëvalueerd. Eind dit jaar zal minister Henk Kamp een tussenrapportage naar de Kamer sturen.
Tot nu toe heeft alleen coöperatie Fruitmasters zich formeel geregistreerd voor deelname aan de pilot. Een andere coöperatie is er mee bezig.
Dijksma heeft er vertrouwen in dat het project snel aan bekendheid zal winnen. ‘LTO blijft zich inzetten om de pilot onder de aandacht van ondernemers in de land- en tuinbouw te brengen’, verzekert ze de Kamer.
LTO wees er eerder al op dat veel primaire bedrijven niet direct te maken hebben met discutabele handelspraktijken Vooral afzetbedrijven, coöperaties en telersverenigingen zullen met klachten moeten komen. Daar brengt LTO de pilot ook gericht onder de aandacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer