DDB berekent werkelijke kosten

Melkveehouder Harm Holman schreef in Nieuwe Oogst van 23 augustus een analyse met de titel ‘Kostprijs DDB vertekent’. De Dutch Dairy Board is het niet eens met de beschouwing en de conclusies van Holman.

Sieta van KeimpemaBlijkbaar is het bijzonder lastig een wetenschappelijk rapport goed te doorgronden, getuige het commentaar van Harm Holman dat op 23 augustus onder de noemer ‘analyse’ in Nieuwe Oogst verscheen met de titel ‘Kostprijs DDB vertekent’.
Holman verwijst naar resultaten van de eigen productiekostenanalyse van de European Dairy Farmers (EDF) en maakt daarbij een paar forse, wetenschappelijk onverantwoorde, uitglijders, die met het goed lezen van het DDB-rapport en enige basiskennis van wetenschappelijke berekeningsmethodes te voorkomen waren geweest.
De kostprijsstudie van de DDB heeft een productiekostenanalyse opgeleverd die representatief is voor in totaal 17.250 melkveebedrijven in Nederland (drie bedrijfsgrootteklassen: 23, 78 en 220 melkkoeien – middelgrote, 15.000: meest representatief) en gebaseerd op de enige, officieel erkende Europese boekhoudkundige cijfers; de Farm Accountancy Data Network.
Bedrijven worden door de FADN geselecteerd op basis van representativiteit en via een gestratificeerde steekproef die de werkelijke regionale en economische omstandigheden van de melkproductie weergeeft.
De analyse van de EDF is niet inzichtelijk voor buitenstaanders, baseert zich op ten hoogste driehonderd bedrijven uit negentien Europese landen die vaak tot de grotere behoren en voldoet niet aan de voorwaarden van een wetenschappelijk verantwoorde steekproef.
Het wetenschappelijke team van de EDF (Von Thünen Instituut van het Duitse landbouwministerie) wijst er altijd op, dat de productiekosten zelfs tussen de EDF-ledenbedrijven maar zeer beperkt vergelijkbaar zijn en slechts het niveau hebben van individuele analyses.
Holman spreekt over de ‘beste 25 procent van de melkveebedrijven van Europa die bij een melkprijs van 33 cent nog prima verdienen’. Deze methode om bedrijven onder te verdelen in de beste, gemiddelde en slechtste klasse laat objectief bestaande structurele verschillen die de winstgevendheid van melkveebedrijven onder uiteenlopende regionale omstandigheden beïnvloeden, onafhankelijk van de persoonlijke prestatie van de melkveehouder, volledig buiten beschouwing.
Zijn voorbeeld van een Engelse melkveehouder die zonder schuld 4 miljoen liter melkt, is een voorbeeld van een ‘outlyer’ (uitschieter) waarmee hij voor een onwetenschappelijke benadering van de omstandigheden kiest om een vertekend beeld te creëren.
De in de DDB productiekostenanalyse voor 2013 geraamde melkproductiekosten van 44,52 eurocent per kilo melk in Nederland bestaan voor 37,16 cent uit contante (betaalde) kosten.
Daarvan zijn 10,75 cent de kosten voor afschrijving en rente (overigens; lang niet alle posten mag je over 25 jaar aflossen), de overige 27 cent zijn na aftrek van de inkomsten van vee (4,08 cent) terug te voeren op kosten voor productiemiddelen als aangekocht voer, mest, energie, onderhoud voor gebouwen en machines.
Samen met de raming van het inkomensaandeel van 10,69 cent per kilo betreffen de totale productiekosten momenteel 47,85 cent per kilo melk.
Bij de berekening van de arbeidsvergoeding voor de zelfstandige melkveehouder werd een onafhankelijke ramingmethode gehanteerd die zich baseert op de wettelijk geregistreerde mededingingsregels van de EU.
De aan de Nederlandse melkveebedrijven uitbetaalde toeslagen van rond de 3,33 cent per kilo melk worden in ons concept als inkomsten geregistreerd en van de totale productiekosten van 47,85 cent afgetrokken.
Bij een gemiddelde melkprijs van 37,40 cent per kilo melk (Bron: LEI 2014, bij 3,7 procent vet) volgt daaruit met 44,52 cent productiekosten voor het jaar 2013, een onderdekking van 16 procent.
Tot slot: Holmans commentaar is verbijsterend, omdat volgens de persmededeling van de EDF de melkproductiekosten voor de EDF-leden in de afgelopen evaluatieperiode niet gedekt werden: zij kwamen op een kostprijs van gemiddeld 49,3 cent per kilo ECM (vet en eiwitgecorrigeerde prijs; gehanteerde gehaltes EDF niet inzichtelijk).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer