Maïsstengelboorder in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn de afgelopen weken op verschillende maïspercelen larven van maïsstengelboorders gevonden.

Ma%C3%AFsstengelboorder+in+Zuid%2DLimburg
© de maisstengelboorder

Rundveespecialist Frank Jeurissen van Agrifirm heeft de larve op verschillende percelen gespot, onder meer in Wijlre en het nabijgelegen Voerendaal. Het blijft daarbij niet bij één larf per perceel.

‘Wanneer je er één aantreft en je loopt door een perceel om verder te zoeken, dan zie je heel wat meer boorders voordat je het perceel door bent’, aldus Jeurissen.

Volgens de rundveespecialist is de boorder herkenbaar aan de gaten in de stengel en het geproduceerde stof op de bladeren. Het schadebeeld is volgens hem gering. Zeker omdat er nu nog relatief weinig vlinders zijn. Overigens zorgt de boorder ook in Frankrijk, waar de vlinder veel voorkomt, nauwelijks voor grote schade.

Onderploegen

Wel wordt de plant minder sterk en is deze gevoeliger voor omslaan bij wind of regen. Bestrijding is mogelijk met Gladiator. Verder helpt het binnenhalen als snijmaïs tegen verdere verspreiding. Bij korrelmaïs en ccm is het goed om de stoppel goed te bewerken en vervolgens diep onder te ploegen.
De vlinder kwam oorspronkelijk vooral in Zuid-Europa voor, maar werd enkele jaren geleden ook al in Zuid-Nederland aangetroffen. Nu is de stengelboorder in meerdere percelen gevonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer