Infrarood voor analyse mest tegen fraude

Het ministerie van Economische Zaken maakt een pilot mogelijk voor het testen van apparatuur die bij het laden van drijfmest de mineralensamenstelling automatisch bepaalt op basis van infraroodmetingen.

Infrarood+voor+analyse+mest+tegen+fraude
© Meijerink

Dat is een uitwerking van de plannen voor de aanpak van fraude met meststoffen die begin dit jaar door staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer zijn gestuurd.

'Technische verbeteringen bij het bemonsteren van mest kunnen een flinke bijdrage leveren aan het tegengaan van fraude', stelt Dijksma.

Veelbelovende innovatie

De toepassing van infrarood is volgens de bewindsvrouw een veelbelovende innovatie. 'Als deze nieuwe techniek zich in de praktijk bewijst, zal ik de regelgeving snel aanpassen om deze toepassing te erkennen.'

De proeffase loopt van 1 januari tot en met 31 december 2015. Uitgangspunt is dat ondernemers aantonen dat zij een robuust meetsysteem hebben ontwikkeld dat dezelfde nauwkeurigheid garandeert als het huidige systeem.

Mestmonsters

Mestmonsters worden daarbij in het laboratorium geanalyseerd. Bedrijven die aan de pilot willen deelnemen, moeten hun meetapparatuur al ontwikkeld hebben. Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) zal de proef inhoudelijk begeleiden.

Na de pilotfase zal Dijksma beoordelen of de infraroodmethode een alternatief kan zijn voor de huidige meetmethode voor de mineralensamenstelling van drijfmest.

Aanmelden

Bedrijven die mee willen doen in de proef kunnen zich tot en met 30 november 2014 aanmelden via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer