Gemaal Verdoold weer in gebruik

Het monumentale gemaal Verdoold in de Krimpenerwaard is volledig gerenoveerd en gerestaureerd.

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber en dijkgraaf Hans Oosters van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben het gemaal officieel geopend.

Het project is onderdeel van een reeks van aanpassingen aan het watersysteem in de Krimpenerwaard zodat dit in de toekomst meer water kan verwerken. Het gemaal heeft een gloednieuwe fundering, twee visvriendelijke pompen en een diepe, brede watergang naar het gebied Achterbroek.

Capaciteit

'En de capaciteitsvergroting maakt de natuurontwikkeling die op stapel staat in de Krimpenerwaard mogelijk", zegt gedeputeerde Weber.

Ook dijkgraaf Hans Oosters: 'Gemaal Verdoold was de laatste van de drie hoofdgemalen in de Krimpenerwaard, die moest worden aangepakt om het water nu en in de toekomst op tijd te kunnen aan- en afvoeren.'

Renovatie

De restauratie en renovatie van het gemaal is in 2012 begonnen. Het rijksmonument is opnieuw gefundeerd. Hiervoor zijn 84 heipalen de grond in geboord. Het dak van het pomphuis is eraf gehaald om een bouwkuip van negen meter diep te kunnen bouwen voor de nieuwe pompen.

De watergang achter het gemaal is verdiept en verbreed. Hierdoor kan het water beter en sneller worden verpompt. De capaciteit van de pompen in gemaal Verdoold is 450 kuub per minuut.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer