‘Goede verzorging en een beetje geluk’

De Hendrikahoeve van vader Adrie en zoon Arjo Hoogerbrugge uit Woubrugge was vorige week zaterdag uitermate succesvol op de Vebo in Rijpwetering. Het bedrijf eiste onder meer vier kampioenstitels én een algemeen kampioenschap op.

Pieter Stokkermans‘Een kwestie van geluk, fokkerij en goede verzorging’, schat Arjo Hoogerbrugge in. ‘Het moet ook wat meezitten. Dat deed het nu. Maar met fokkerij is wel de basis voor een goede koe te leggen. Wij doen dat door regelmatig met de paringsspecialist van Semex een paringsadvies te laten maken’, vertelt de melkveehouder.
Ook verzorging is volgens Hoogerbrugge belangrijk. Dat bestaat op de Hendrikahoeve onder meer uit de diepstrooiselboxen die nu enkele jaren voor extra comfort zorgen.
‘De poten van de koeien blijven gaver en het beenwerk is droger. Verder besteden we extra aandacht aan het voer, maar dat zou in principe iedere melkveehouder doen. Als we de fokkerij, voeding en verzorging goed weten te houden, dan hopen we de komende jaren met de prijzen mee te blijven doen’, verwacht Hoogerbrugge.
De inspanningen resulteerden in het kampioenschap bij de vaarzen, in de middenklasse en bij de oudere koeien zwartbont. De laatste werd ook dagkampioen zwartbont. Ook werd een koe van Hoogerbrugge bij deze keuring reservekampioen midden, terwijl ook de titel bij de roodbonte vaarzen voor de Hendrikahoeve was. En dat terwijl het bedrijf met acht melkgevende koeien naar Rijpwetering trok.
Daarnaast waren er vijf pinken voor de jongveekeuring, waar een dochter van de algemeen kampioen een reservetitel opeiste.

Hendrika 131

Welke koe vindt Hoogerbrugge zelf de beste? ‘Ik ga toch voor de algemeen kampioen, Highduc Geert-dochter Hendrika 131. Die is een tikkeltje beter dan de vaars. Deze vaars, Geertruida 35 (V. Braedale Goldwyn) heeft ondanks haar leeftijd een heel keuringsverleden. Terwijl ze zaterdag drie jaar werd, ging ze op herhaling.’
Vorig jaar won Geertruida 35 eveneens de titel. ‘Ze had toen pas afgekalfd. Deze week is ze overigens weer drooggezet voor haar tweede kalf’, vertelt Hoogerbrugge.
‘Tijdens de Vebo van 2013 vertelden veel mensen ons dat we met haar naar de nationale HHH-show moesten. Daar kwam ze niet onverdienstelijk op 1C, terwijl we Gillette Final Cut-dochter R Tine 172 op 1B zagen eindigen. Die koe, die nu bij de Vebo kampioen midden werd, was eigenlijk enkel mee als reisgenoot, zodat Geertruida niet alleen hoefde te reizen.’
Voor Geertruida 35 volgden daarop ook de keuringen van Noordeloos, Putten, de NRM, Hoornaar en nu opnieuw de Vebo, waarbij ze nogal eens vooraan in de rubriek was te vinden.
‘Ik ben blij dat mijn zus Miranda met haar paardentrailer wil rijden en hier ook plezier aan beleeft. Ze helpt ook mee met het wassen en scheren van de koeien en brengt de dieren voor. Voor het naar de keuring gaan is een goede ondersteuning een must, ook omdat het bedrijf door moet draaien’, glimlacht Hoogerbrugge.
Ook bij roodbont was de maatschap succesvol. De algemeen kampioen roodbont van vorig jaar wist die titel niet te prolongeren. Wel won Aalhorst Pleasure-dochter Connie 22 de titel bij de jonge koeien vanwege haar goede bouw. Zij is ook in de melkstal, qua productie een van de beteren van het bedrijf.
Dat geldt eveneens voor Geertruida 35. De overige keuringskoeien zitten rond de 100 qua lactatiewaarde. ‘Maar van deze mooie koeien geniet ik elke dag. Dan is productie iets minder belangrijk’, vindt Hoogerbrugge.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer