‘Slapen in een caravan was geen optie’

Net als bij veel andere Limburgse agrarische ondernemers zijn ook bij Tuinderij De Beegdenhof in Hunsel arbeidsmigranten werkzaam. Ver van huis proberen zij in Limburg een eigen thuis te creëren.

%E2%80%98Slapen+in+een+caravan+was+geen+optie%E2%80%99
© Maartje van Berkel

De Beegdenhof breidde in 2011 behoorlijk uit, met een moderne en ruim opgezette bedrijfsruimte van zo’n 1.800 vierkante meter, een sorteer- en verpakkingslijn voor de courgettes, kantoren, koelcellen en laad- en losvoorzieningen.

Sinds die tijd verblijven arbeidsmigranten, met name afkomstig uit Polen, in een praktisch ingerichte huisvesting, die aan alle hedendaagse eisen voldoet.

‘Toen er veertien jaar geleden voor het eerst arbeidsmigranten bij ons in dienst kwamen, hebben ze altijd in een gebouw gewoond en geslapen. Een caravan is nooit een optie geweest’, vertelt onderneemster Rian Janssen.

Gedreven en gemotiveerd

Op dit moment zijn op het bedrijf in Hunsel zo’n dertig Polen werkzaam. ‘Poolse arbeidsmigranten zijn gedreven en heel gemotiveerd’, vertelt Jansen. ‘Ik denk dat ze zich met name daarin onderscheiden.’

De groepsaccommodatie op het terrein van De Beegdenhof bestaat onder meer uit tweepersoonskamers en een grote keuken, waar tegelijkertijd kan worden gekookt en afgewassen.

‘Bij ons zijn veel stellen werkzaam en die hebben uiteraard hun eigen kamer. Groepen van vier vrouwen of vier mannen slapen bij elkaar op een grote kamer’, legt Janssen uit.

Huwelijk

'Je merkt dat het creëren van een eigen thuis voor arbeidsmigranten heel belangrijk is’, benadrukt ze. ‘Wat ook leuk is om te zien is dat er tussen werknemers hechte vriendschappen ontstaan. Het heeft zelfs tot een huwelijk geleid.’

· Lees het hele interview met Rian Janssen zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer