Zuinig met water door techniek

Optimaal beregenen. Dat is de inzet van het project ‘Boomkwekers aan de slag met innovatief water geven’. Deelnemende boomkwekers onderzoeken wat de modernste technieken voor hen kunnen betekenen.

Berrie Klein SworminkHuysmans is gespecialiseerd in de teelt van buxus. Hij is de hoofdaanvrager van het project ‘Boomkwekers aan de slag met innovatief water geven’. Aan het project, dat loopt tot medio 2015, doen elf boomkwekers mee van Groningen tot Limburg. Ze hebben allemaal een bedrijf op zandgrond.
‘Mijn reden om hiermee aan de slag te gaan, was dat ik wil weten of we te veel of te weinig beregenen’, licht Huysmans toe.
‘Boomkwekerijen kenmerken zich door meerjarige teelten met een grote economische waarde per hectare. Een goede watergift is dan ook essentieel voor een goed bedrijfsresultaat’, stelt Harrie Vreman. Hij werkt voor Projecten LTO Noord en is algemeen projectleider van ‘Boomkwekers aan de slag met innovatief water geven’.
‘Naast coördinatie van het geheel verzorgen we de financiële kant van het project. Dat behelst onder meer het binnenhalen van subsidies van Dienst Regelingen en LTO Noord Fondsen’, vervolgt Vreman. ‘Andere partijen in het project zijn automatiseringsbedrijf Dacom, teeltbegeleider Cultus Agro Advies, Proeftuin Noordbroek en Praktijkonderzoek Plant & Omgeving.’
Huysmans benadrukt dat optimaal beregenen om meerdere redenen belangrijk is. ‘Naast energiebesparing telt dat we niet meer water willen verbruiken dan strikt nodig is. Meer beregenen dan nodig is veroorzaakt onnodige uitspoeling van voedingsstoffen voor onze planten. Specifiek voor de teelt van buxus geldt dat je de planten het liefst zo droog mogelijk houdt. Onnodig vocht stimuleert schimmelziekten waardoor we extra bespuitingen moeten uitvoeren.’

Bodemscans

Innovatieve technieken die in het project de revue passeren zijn onder meer bodemscans, vochtsensoren, satellietopnames en gewas-sensingtechnieken.
Vooralsnog verwacht Huysmans het meest van de bodemvochtsensor die op een van zijn droogste percelen is geplaatst. Het apparaat meet op vijf verschillende diepten in de bodem de vochtvoorraad. Een gekoppelde regenmeter registreert de neerslag en beregening. Aan de hand van deze gegevens en de weersvoorspellingen komt de computer met een beregeningsadvies.
Op één deel van het perceel met tweejarige buxusplanten beregent Huysmans exact zoals de computer adviseert. Op een ander deel van het perceel beregent hij zoals hij het altijd deed: op gevoel. ‘We houden uiteraard ook de gewasontwikkeling nauwgezet bij. Daardoor zal duidelijk worden of de hulp van de techniek tot een betere beregening leidt.’
Huysmans en Vreman hopen dat het combineren van verschillende technieken tot nog meer mogelijkheden leidt om de watergift te optimaliseren. Vreman: ‘We hebben bijvoorbeeld al ervaren dat alleen satellietopnames voor de boomkwekerij niet zo veel toegevoegde waarde hebben. Onder meer omdat de pixelgrootte van satellietbeelden te groot is voor percelen van boomkwekers waar meerdere gewassen staan. Maar door slim combineren van technieken is het wellicht mogelijk om meerwaarde te creëren.’

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer