Nieuw plan voor natuur bij Lage Oude Veer

Anna Paulowna - Hollands Kroon heeft Landschap Noord-Holland gevraagd een nieuw plan in te maken voor natuur bij het Lage Oude Veer in de Oostpolder van Anna Paulowna.

Mike SchellartEerder diende het Landschap een projectplan in voor de ontwikkeling van 50 hectare natuur, waarvan het grootste deel nu bestemd is voor agrarisch gebruik. Dat plan was in strijd met het bestemmingsplan.
Van 50 hectare ligt echter 8 hectare binnen de Noord-Hollandse Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat wil het college van Hollands Kroon alsnog ontwikkelen. Ook Landschap Noord-Holland (LNH) maakte eerder bekend dat ze de natuur bij Lage Oude Veer de EHS wil aanleggen. Na de zomer zou de organisatie met een nieuw plan komen.
LTO Noord heeft zich de laatste jaren ingezet om het natuurplan tegen te houden. In april ving LTO Noord nog bot bij het Waddenfonds, dat een subsidie van 3,3 miljoen euro aan LNH toekende voor de ontwikkeling van de 50 hectare natuur.
LTO Noord vindt dat de subsidie moet worden ingetrokken nu de gemeenteraad het bestemmingsplan niet wijzigt. Ze stuurde vorige week het bestuur van het Waddenfonds hierover nog een brief. Ze vreest dat anders ‘de grondmobiliteit in en rond het beoogde plangebied voor langere tijd wordt ontwricht’.
Ook de Noord-Hollandse fracties van CDA en VVD willen dat het Waddenfonds de subsidie intrekt en hebben hierover vragen hierover gesteld aan Gedeputeerde Staten. Zij stellen bovendien dat het buitengebied van Hollands Kroon is door de provincie bestempeld als ‘gebied voor grootschalige landbouw’ en behoort tot Greenport Noord-Holland Noord.

Subsidies landbouw

Los van de kwestie rond Lage Oude Veer had LTO Noord vorige week een gesprek met het Waddenfonds over de landbouw- en visserijsubsidies. Van de 5 miljoen euro die vorig jaar beschikbaar was, is ruim de helft besteed. Een dikke half miljoen hiervan ging naar de landbouw, meldt Geert Boesjes van het Waddenfonds in de Noord-editie van Nieuwe Oogst.
‘Jammer, dit is reden om hier actie op te zetten en dit breder bekend te maken’, reageert voorzitter Nico Verduin van LTO Noord Noord-Holland.
Boesjes zegt dat het Waddenfonds te weinig ideeën krijgt en vooral op de verziltingsproblematiek uitkomt. Daarbij komt dat projecten afhankelijk zijn van cofinanciering.
Het fonds ondersteunde vorig jaar het verziltingsproject Spaarwater met 600.000 euro. Het zoekt het nu in de verbreding, bijvoorbeeld aquacultuur of een combinatie van landbouw en toerisme.
Verduin ziet wel degelijk kansen voor de land- en tuinbouw. ‘Kansrijk zijn extra inzet voor vergroening, zoet water, en economie/wonen/werken in relatie tot het brede Waddengebied. Aan de zilte teelt is veel geld besteed, maar er zijn nog kansen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer