‘Ingrijpen dieren onderbouwen’

Het ingrijpen in het aantal dieren in de veehouderij moet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Dat stelt LTO in reactie op het wetsvoorstel dieraantallen en volksgezondheid.

René LuijmesOok de provincies zetten vraagtekens bij de wetenschappelijke onderbouwing. Het gaat hierbij over de ‘handleiding’ die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil neerleggen bij provincies en gemeenten.
Deze moet de decentrale overheden handvatten geven om de omvang van veebedrijven in de hand te houden, mits er wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen veehouderij en volksgezondheid.
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) noemt het wetsvoorstel ‘onuitvoerbaar’ en wil dat de staatssecretaris het intrekt of grondig herziet.
Het IPO onderkent de maatschappelijke onrust over mogelijke risico’s van intensieve veehouderij op de volkgezondheid. De overheid moet gezondheid dan ook meewegen bij het verlenen van de vergunning en het ruimtelijk beleid, maar volgens de provincies mist daarvoor de wetenschappelijke kennis en onderzoek. Het gaat om de relatie tussen gezondheidsrisico’s en het aantal dieren.

Juridische boksbal

Verder ontbreekt financiële onderbouwing en is onduidelijk wie waarvoor bevoegd is. De provincies vrezen dat ze de juridische boksbal worden tussen voor- en tegenstanders van maatregelen. Ze verwachten schadeclaims als rechten worden afgenomen. Het IPO pleit voor een toetsingskader.
Volgens LTO levert het wetsvoorstel geen goede bijdrage aan een betere gezondheid voor omwonenden, ook al is er een relatie aangetoond tussen dierhouderij en volksgezondheid.
Het wetsvoorstel stuurt alleen op aantallen dieren en niet op verbetering van de omgeving door maatregelen, die bedrijven zelf kunnen nemen. Daarvoor zijn investeringen en managementmaatregelen nodig.
Beperking van dieraantallen, intensiteit en/of het aantal locaties is ingrijpend en bevriest de structuur en de ontwikkeling van bedrijven, stelt LTO. Het maatschappelijk belang moet daarom grondig wetenschappelijk zijn onderbouwd en daarin schiet het wetsvoorstel tekort.
De criteria over volksgezondheid en veebedrijven zijn vaag, vindt LTO, en het gevaar voor de volksgezondheid is niet te onderbouwen.
Volgens LTO concludeerde de Gezondheidsraad dat er geen relatie is aan te tonen tussen volksgezondheid en veebedrijven. De raad stelde dat onbekend is tot welke afstand omwonenden verhoogde risico’s lopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer