LTO%3A+ingrijpen+dieren+onderbouwen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO: ingrijpen dieren onderbouwen

Ingrijpen in het aantal dieren in de veehouderij moet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Dat stelt LTO in reactie op het wetsvoorstel dieraantallen en volksgezondheid.

Ook de provincies zetten vraagtekens bij de wetenschappelijke onderbouwing. Het gaat hierbij over de 'handleiding' die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil neerleggen bij provincies en gemeenten.

Deze moet de decentrale overheden handvatten geven om de omvang van veebedrijven in de hand te houden, mits er wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen veehouderij en volksgezondheid.

Intrekken of herzien

Het Interprovinciaal Overleg noemt het wetsvoorstel 'onuitvoerbaar' en wil dat de staatssecretaris het intrekt of grondig herziet.

Volgens LTO levert het wetsvoorstel geen goede bijdrage aan een betere gezondheid voor omwonenden, ook al is er een relatie aangetoond tussen dierhouderij en volksgezondheid.

Geen relatie

Beperking van dieraantallen, intensiteit en/of het aantal locaties is ingrijpend en bevriest de structuur en de ontwikkeling van bedrijven, stelt LTO. Het maatschappelijk belang moet daarom grondig wetenschappelijk zijn onderbouwd en daarin schiet het wetsvoorstel tekort.

Volgens LTO concludeerde de Gezondheidsraad dat er geen relatie is aan te tonen tussen volksgezondheid en veebedrijven. De raad stelde dat onbekend is tot welke afstand omwonenden verhoogde risico's lopen.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer