Werk maken van oogstfeesten

ZLTO-afdelingen kiezen steeds vaker voor een eigentijdse invulling van hun oogstdankviering. Denk aan een samenwerking met een goed doel of een bijzondere locatie. ZLTO Cuijk en ZLTO Moerdijk vertellen.

‘De rode draad van de dag is het familiebedrijf’, vertelt afdelingsbestuurder Hugo Bens. ‘Annette Mul van Stichting Ubuntu opent om 11 uur met een verhaal over het gezinsbedrijf, hier in Nederland en in Afrika. De oogstdankgave zal voor 90 procent naar ontwikkelingsprojecten in de townships in Kaapstad gaan.’
Na de lunch volgt om 12.30 uur de opening van de eerste particuliere ecologische verbindingszone, de Laarakkerse Waterleiding, door gedeputeerde Johan van den Hout. Liefhebbers kunnen ’s middags struinen over het 7 kilometer lange wandelpad langs de Laarakkerse Waterleiding waar her en der uitleg over het project wordt gegeven.
‘Vanaf 13 uur kunnen geïnteresseerden terecht bij melkveebedrijf De Bruijn aan de Kalkhofseweg 32 en rosékalverhouderij Arts aan de Dorsheseweg 2a, beide in Haps. Ook is de Mariamolen open en zijn er diverse stands’, zegt Bens.
Het is de eerste keer dat afdeling Cuijk het oogstfeest in een nieuw jasje giet. ‘We denken dat het grote publiek zich minder aangesproken voelt door een kerkviering, maar wel op zoek is naar bezinning. Ook willen we de verbinding leggen met burgers’, aldus Bens.
ZLTO Moerdijk bereidt zich al maanden voor op hun oogstfeest op zondag 14 september bij Stichting Emmaus in Langeweg. ‘Een bijzondere locatie’, zegt Emmy Damen, lid van de werkgroep Maatschappij.
‘Emmaus is een tijdelijke woon-werkgemeenschap voor dak- of thuislozen die de kans krijgen een nieuwe start te maken. Ze zijn gevestigd in een voormalig klooster, dus dat past mooi bij de sfeer van een oogstfeest.’
In een grote tent achter het pand vindt de gezinsviering plaats. De oogstdankgaven in natura worden geschonken aan de Voedselbank Moerdijk.

Jongere leden

Met het programma mikt de afdeling Moerdijk op jongere leden, vertelt Damen. ‘Zo zal ZLTO-directeur Elies Lemkes-Straver van de partij zijn. Ik verwacht dat haar verhaal een brede doelgroep aanspreekt.’
Verder heeft ZLTO Moerdijk een ‘feestmarkt’ in petto op de binnenplaats van Emmaus. ‘Daar staan allerlei kraampjes en er is entertainment voor jong en oud’, zegt Damen.
‘We kiezen bewust voor een nieuwe insteek. Hoewel de vieringen de laatste jaren goed werden bezocht, lag het ‘grijze gehalte’ erg hoog. Er was nauwelijks een jongere te bekennen en dan reken ik mezelf als vijftigplusser ook tot deze doelgroep’, aldus Damen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer