Vergunningloze boer onder vuur

Honderden veehouderijen bij natuur liggen onder vuur. Milieuorganisatie MOB dwingt provincies tot handhaving als deze bedrijven niet over een Natuurbeschermingswetvergunning beschikken.

Joost de la CourtMOB diende afgelopen week zeker 160 verzoeken tot handhaving in voor veehouderijen in Overijssel. Eerder waren 27 veehouders in Gelderland en 11 bedrijven in Utrecht aan de beurt. In Overijssel betreft het veehouderijen in vier gemeenten waar de Natuurbeschermingswetvergunning ontbreekt of waarvoor die niet is aangevraagd.
Meer bedrijven in die provincie, maar bijvoorbeeld ook in Noord-Brabant en Drenthe, staan nog op de rol, verzekert woordvoerder Johan Vollenbroek van MOB. Hij kan of wil niet zeggen wanneer dit staat te gebeuren.
Limburg, Groningen en de drie westelijke provincies zullen volgens Vollenbroek niet worden doorgelicht.
Een woordvoerder van provincie Noord-Brabant kon tot vrijdagochtend niet zeggen of daar al verzoeken tot handhaving zijn binnengekomen. Mocht dat wel gebeuren, dan zijn provincies wettelijk verplicht de meldingen te behandelen.
De provincie onderzoekt dan de meldingen en beslist of deze terecht zijn. Daar kunnen zowel de melders als de betrokken ondernemers zonodig beroep tegen aantekenen.
De acties in Overijssel en eerder die in Utrecht en Gelderland leiden tot verontwaardiging bij LTO Nederland. Die vindt de acties ongepast in het licht van de komende Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).
Die moet volgens LTO Nederland binnenkort uitkomst bieden. Dan wordt vergunningverlening weer mogelijk. Nu heerst een juridisch vacuüm, waardoor de vergunningverlening in veel provincies is opgeschort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer