SamenSterk opening eenheid

De campagne van stichting SamenSterk heeft het eerste succes binnen. ‘We zijn verrast door de enorme media-aandacht’, zegt woordvoerder Rob Bal. Het kantelpunt naar een echte oplossing voor de voedingstuinbouw is dichtbij, denkt hij.

Koen van WijkSamenSterk, begonnen als bliksemactie in crisistijd, lijkt snel de eerste vruchten af te werpen. Het initiatief van elf belangrijke spelers in de tuinbouw gesteund door LTO Nederland en Rabobank om de consumptie van Nederlandse groenten en fruit te verhogen, wordt breed omarmd.
‘De afgelopen weken hebben alle grote supermarktketens extra aandacht geschonken aan groenten en fruit’, vertelt Bal, directeur van tomatenkwekerij Red Star en spreekbuis van SamenSterk. Dat heeft met het weer mede geleid tot enig prijsherstel, stelt hij.
Ook bij de consument heeft SamenSterk een snaar geraakt. ‘We hebben al één miljoen mensen bereikt via sociale media. Kennelijk heeft het lot van onze tuinbouw de sympathie van de burger.’
Ongetwijfeld lift de actie daarbij mee op de solidariteit en verontwaardiging die in Nederland ontstond na de ramp met vlucht MH17 beseft Bal. ‘Maar er is meer. De tijd is er gewoon erg rijp voor. Mensen hebben steeds meer aandacht voor voeding en gezondheid. Daar moet de tuinbouw op inhaken.’
SamenSterk wil de campagne nu doortrekken richting de horeca en catering. ‘We praten met Koninklijke Horeca Nederland over meer Nederlandse groenten en fruit op de menukaart. Ook willen we wat doen met bekende tv-koks’, vertelt Bal.
De laatste jaren is de Nederlandse consumptie van groenten en fruit geleidelijk afgenomen. Die trend wil SamenSterk keren. ‘We moeten daarbij inzetten op gezondheid, smaak en toepassingen en minder op hoeveelheid zoals voorheen. Groenten en fruit willen we aantrekkelijker maken met inzet van eigentijdse marketing.’
Stichting SamenSterk kan met haar succesvolle start bijdragen aan de broodnodige eenwording en hervorming in de voedingstuinbouw, volgens de Red Star-directeur.
‘De Russische boycot maakt duidelijk dat hervorming in met name de glastuinbouw hard nodig is. Veel bedrijven staan op omvallen. Het momentum voor actie komt heel dichtbij’, stelt Bal.
‘Overheid, sector en banken moeten de handen ineenslaan en met een deltaplan komen voor de glastuinbouw.’ Binnen stichting SamenSterk weten concurrerende marktpartijen opeens samen te werken aan een gemeenschappelijk doel. ‘Ze zien in dat elkaar doodconcurreren kennelijk niet werkt.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer