Recht van overpad

Een recht van overpad is het recht om gebruik te maken van (een deel van) de grond van iemand anders, waardoor u bij uw eigen huis of eigen grond kan komen.
Een recht van overpad is een zogenoemde erfdienstbaarheid en kan op twee manieren tot stand komen.
Ten eerste door het vestigen van een erfdienstbaarheid door middel van een notariële akte. Alleen de eigenaren van de betrokken erven kunnen een erfdienstbaarheid vestigen.
Een recht van overpad kan sinds 1992 ook ontstaan door verjaring. Als de eigenaar meer dan twintig jaar heeft toegelaten dat iemand een overpad op een perceel gebruikt, dan verliest de eigenaar het recht om dat alsnog te verbieden. Verjaring na tien jaar kan ook, wanneer de gebruiker ‘te goeder trouw’ is. Dit is het geval wanneer de gebruiker in het Kadaster heeft gevonden dat er een recht is, maar dat er bijvoorbeeld sprake is van een onjuiste vermelding.
Bij verkoop van de grond gaat de verplichting of het recht over op de nieuwe eigenaar. Bij de vestiging van een recht van overpad kan deze worden beperkt tot één persoon. Verkoopt deze persoon zijn huis en/of grond of overlijdt deze, dan houdt het recht op te bestaan.
De eigenaar van de grond moet de gebruiker in de gelegenheid stellen om het overpad te kunnen gebruiken. Het is verstandig om in de notariële akte afspraken te maken over het onderhoud van het pad.
De wet geeft algemene regels voor het geval partijen zelf niets hebben geregeld. Wanneer er een vestigingsakte is, zijn daarin vooraf alle afspraken over het recht van overpad vastgelegd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer