Kwaliteit zomertarwe loopt terug

Vooral zomertarwe staat door het wisselvallige weer nog op het veld. ‘De kwaliteit wordt met de dag slechter’, zegt Arco Amperse, bij Agrifirm Plant verantwoordelijk voor de granen.

Han ReindsenHet areaal nog te oogsten graan wisselt per regio. ‘In Flevoland waren de boeren midden deze week klaar, op een enkel perceel na. In sommige regio’s stond nog 5 tot 8 procent van het graan op het land’, weet Amperse.
Het gaat vooral om zomertarwe die voor de aanvang van het wisselvallige weer nog niet helemaal rijp was. Boeren hebben gewacht en hebben nu te kampen met kwaliteitsverlies.
‘Afgelopen weekeinde is er nog graan geoogst. Meestal met 17 à 18 procent vocht en enkele uitschieters van rond de 20 procent vocht. Telers krijgen te maken met droogkosten. Wachten is niet altijd beter als er veel water komt en de tarwe rijp is’, zo stelt Arco Amperse vast.
In het zuiden van het land waren afgelopen week de laatste paar procenten van het graan nog niet geoogst. Door het wisselvallige weer meet de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV) sinds 21 augustus lagere hectolitergewichten en valgetallen.
Partijen met hectolitergewichten onder de 75 kilo kunnen niet in de maal- en baktarwemarkt worden geplaatst, omdat ook het valgetal van deze partijen onder de norm ligt. Partijen met hectolitergewichten onder de 72 kilo krijgen in de voermarkt te maken met een korting.
CZAV zal partijen van oogst 2014 geleverd na 21 augustus met een hectolitergewicht lager dan 75 kilo afwerken als voertarwe. Partijen met een hectolitergewicht lager dan 72 kilo krijgen vanaf 21 augustus per punt hectolitergewicht een korting van 1 euro per ton tot een maximum van 10 euro per ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer