Energie besparen met toerental ventilator

Met EC-ventilatoren kunnen boeren en tuinders stroom besparen in de bewaring. Dit type ventilator loopt op gelijkstroom. Het toerental van de ventilator is gemakkelijk regelbaar.
Volgens Arjan van Hassel van Tolsma-Grisnich besparen ventilatoren van dit type al 20 procent op de stroomrekening las ze voluit draaien. Als ze op 80 procent draaien gebruiken ze maar de helft aan stroom vergeleken met gewone ventilatoren.
Een ander pluspunt van de techniek is dat de ventilatoren kunnen blazen en zuigen. CO2 is zwaarder dan lucht en wil in bewaarplaatsen weleens onderin gaan ophopen. Bij het verversen van de lucht in de bewaarplaats helpt het om de lucht de andere kant op te laten gaan.
Kenmerk aan de nieuwe bewaringen is dat ze zeer goed geïsoleerd zijn en daardoor praktisch luchtdicht. Dan wordt het volgens Van Hassel extra belangrijk om de CO2 naar buiten te blazen, zeker bij de hele lange bewaring.
Bij de EC-ventilator heeft de boer nog een voordeel. Veel bewaringen zijn maar een deel van het seizoen helemaal nodig. Een agrarisch bedrijf heeft daardoor niet continu een hoog vermogen van het net nodig.
Liefst blijven deze bedrijven voor het goedkopere tarief onder de 80 ampère piekbehoefte. Met de computer is te regelen op welke momenten de stroomvraag lager moet zijn.
Een voorbeeld is een boer die ook melkt en rond melktijd, als de melkmachine vermogen vraagt, de computer de opdracht geeft de ventilatoren niet of met laag verbruik te laten draaien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer