Veenoxidatie zorgt voor extra CO2

Als niet wordt ingegrepen zal door bodemdaling op termijn het unieke veenweidelandschap van het Groene Hart verdwijnen, inclusief de bijbehorende bijzondere natuurwaarden.

Veenoxidatie+zorgt+voor+extra+CO2
© Nieuwe Oogst

Dat stelt Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland in een ingezonden brief in het Financieel Dagblad van 18 augustus.

Een consequentie van bodemdaling is oxidatie van het veen. Hierbij wordt een aanzienlijke hoeveelheid CO2 uitgestoten, volgens Suzanne Kuijpers van de natuurorganisatie.

Functie aanpassen

‘Bodemdaling kan geremd of zelfs gestopt worden wanneer de functie van een gebied wordt aangepast aan het waterpeil’, bepleit Kuijpers.

Dat vergt een transitie van het huidige grondgebruik, maar levert ook veel kansen op, vervolgt ze. 'Veengebieden kunnen dan weer CO2 opslaan in plaats van CO2 uitstoten.'

Klimaatcorridors

Recreatiewaarden van deze gebieden kunnen worden vergroot en er kunnen klimaatcorridors worden gecreëerd om wateroverlast tegen te gaan, volgens de natuurfederatie. Natuurwaarden kunnen worden hersteld en versterkt en we behouden ons unieke veenweidelandschappen ook voor toekomstige generaties.

Met de ingezonden brief reageert de Natuur en Milieufederatie op een artikel over de kosten van bodemdaling, dat op 31 juli in dezelfde krant verscheen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer