USDA: graanoogst nog groter

Nieuwe ramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA gaan uit van een record wereldtarweoogst en een bijna even grote totale wereldgraanoogst voor 2014/2015.

Jorg TönjesUSDA stelt de juliraming deze week bij met bijna 11 miljoen ton tarwe. Ruim 716 miljoen tarwe wereldwijd is nog maar een miljoen ton boven de grote oogst van vorig jaar.
Een belangrijke bijdrage aan de verhoging levert Rusland. Dit land zal volgens USDA 6 miljoen ton op de al hoge verwachting gooien. De tarweoogst in China valt 2 miljoen ton hoger uit en Oekraïne produceert een miljoen ton extra. Wit-Rusland en Moldavië voegen ook nog enkele honderdduizenden tonnen toe aan de verwachting.
De augustusverwachting voor alle granen op de wereld komt op ruim 2.461 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton onder vorig jaar. De vergelijking met vorig jaar is er één met een topjaar. De wereldgraanvraag over een jaar is bijna 20 miljoen ton lager dan de productie, zodat de voorraad net als vorig jaar blijft groeien.
De totale wereldgraanvoorraad zal volgens USDA op 520 miljoen ton uitkomen. Tarwe maakt daarvan 193 miljoen ton uit, goed voor veertien weken consumptie.
De vraag naar tarwe stijgt dit jaar met bijna 7 miljoen ton naar 707 miljoen ton. Europa laat met 2,5 miljoen ton tarwe de grootste vraag naar voertarwe zien. In de Europese Unie zijn de verwachtingen voor het volume graan van oogst 2014 hoog. Marktbureau Agritel verwacht in Frankrijk een uitzonderlijk hoge graanoogst van 38,2 miljoen ton, maar de kwaliteit valt tegen door slechte weersomstandigheden. In Frankrijk kan voergraan uit eigen land komen, maar voor bakgraan wijken Franse molenaars uit naar West-Frankrijk, Duitsland en andere buitenlandse regio’s.

Andere export

De export van tarwe verloopt momenteel anders dan in voorgaande jaren. Volgens USDA exporteren Rusland en de VS meer, terwijl de afzet van Europees graan naar buiten de EU geringer is. Egypte verlaagde de subsidie op brood, waardoor de vraag daar krimpt, maar Israël en Iran compenseren die krimp ruim.
Voedergranen laten over de hele breedte een goede productie zien. Ook voor deze granen stelde USDA de augustusraming naar boven bij. Het betreft maïs, sorghum, gerst en haver.
Het gebruik van maïs voor de productie van bio-ethanol en export groeit in de VS, maar minder vraag naar voermaïs compenseert dat. USDA verwacht voorraadgroei voor maïs. Voor rijst en gierst stelt USDA de raming met 2 miljoen ton lager. De voorraden krimpen naar 105 miljoen ton, goed voor elf weken consumptie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer