Tarweopbrengst Ebelsheerd hoog

De wintertarwerassen op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta hebben met ziektebestrijding gemiddeld een opbrengst van 13 ton per hectare gehaald.

De rassenproef van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) op de locatie Ebelsheerd is op 31 juli geoogst. De omstandigheden waren op dat moment erg gunstig. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef was 16,5 procent.
Het groeiseizoen 2013-2014 was erg gematigd, met een zeer zachte winter en regelmatig een regenbui. Hierdoor was de ziekteaantasting, met name gele roest, veel heviger dan in andere jaren. Toch lag de tarweopbrengst in de proef met ziektebestrijding op een hoog niveau.
De herhalingen met ziektebestrijding brachten gemiddeld 13,0 ton per hectare op, terwijl de rassen zonder ziektebestrijding gemiddeld slechts 8,7 ton per hectare opbrachten. Vooral de verschillen tussen de rassen zonder ziektebestrijding waren erg groot, vooral door de verschillen in geleroestaantasting.
Uit de relatieve opbrengstcijfers met ziektebestrijding blijkt dat de wintertarwerassen Graham (105), Delmare (104), en Lion (104) het dit jaar goed hebben gedaan.
Proefboerderij Ebelsheerd, gevestigd in het Oldambt, heeft een omvang van 112 hectare zware tot zeer zware klei met een afslibbaarheid tot 80 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer