‘Ombouw erf tot fort geen oplossing’

Boekel - Boeren in de ZLTO-afdeling Boekel-Venhorst zijn de laatste tijd vaak slachtoffer van dieseldieven. ‘Maar ondanks dat de georganiseerde misdaad boeren per keer voor duizenden euro’s dupeert, doet de politie veel te weinig’, vindt afdelingsvoorzitter Gerard Nabuurs.

Zes boeren en tuinders in gemeente Boekel hebben het laatste jaar bezoek gehad van dieven. Per keer zijn enkele duizenden liters diesel weggenomen. ‘3.500 of 3.000 liter is geen uitzondering’, weet Nabuurs. ‘In één geval werd de diesel weggenomen bij een beregeningspomp in het veld, in alle andere gevallen werd de dieseltank op het erf leeggepompt.’
Nabuurs heeft zijn leden al uitgebreid gewezen op het belang van preventie. ‘LTO Ledenvoordeel bijvoorbeeld adviseert hoe je dieseldiefstal kunt voorkomen. Maar de investeringen die daarmee gemoeid zijn, zijn niet voor iedereen te dragen.’
Verder krijgen boeren die aangifte doen ook van de politie het advies om hun bedrijf beter te beveiligen. Zo zouden ze een bordje met ‘verboden toegang’ moeten plaatsen of een hek om hun bedrijf moeten zetten.
‘Maar dat is natuurlijk ook hartstikke krom. Van de ene kant proberen we zo open en transparant mogelijk te werken voor onze omgeving en van de andere kant moeten we onze bedrijven omvormen tot een fort. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn’, stelt de afdelingsvoorzitter.

Georganiseerde bendes

Nabuurs heeft de indruk dat dieseldieven niet zo hoog op het prioriteitenlijstje van de politie staan. Dat terwijl het geen kruimeldieven maar georganiseerde bendes zijn. ‘Daar moet je gewoon de technische recherche opzetten. Maar meestal wordt een keurig rapportje van de aangifte gemaakt en daar blijft het dan bij. De politie schiet hier behoorlijk tekort’, vindt hij.
Wat soms wel helpt is zelf scherp zijn, is de ervaring van de ondernemers in Boekel. Zo heeft een boer het nummerbord opgeschreven van een verdachte auto. ‘Op dat moment werd er niks gestolen, maar een tijdje later werd de dieseldief gepakt in Gemert-Bakel. Op heterdaad.’
Om het onderwerp bij alle boeren in Boekel en omstreken onder de aandacht te brengen, houdt de afdeling Boekel-Venhorst binnenkort een themabijeenkomst. ‘Behalve over dieseldiefstal hebben we het dan ook meteen over hennep in maïs en het dumpen van drugsafval. Want helaas worden onze leden ook daarmee geconfronteerd’, zegt Nabuurs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer