Geld voor het oprapen op agroenergiek.nl

Heeft u als ondernemer enig idee hoeveel energie u verbruikt? En welke onderdelen van uw bedrijf de grootste energieslurpers zijn? En weet u dat er allerlei mogelijkheden zijn om energie te besparen of zelfs de energie zelf te produceren?

Steeds meer bedrijven, zowel uit de plantaardige als dierlijke sectoren, zijn bewust bezig met het besparen of produceren van energie. Niet zonder reden, want met een aantal simpele maatregelen zijn flinke besparingen te realiseren.
Melkveehouders kunnen bijvoorbeeld energie besparen bij de melkwinning en -koeling door het toepassen van voorkoeling op melk en warmteterugwinning op de koelinstallatie. Of door energiezuinige verlichting toe te passen. Het voordeel kan al gauw oplopen tot een paar duizend euro voor een gemiddeld melkveebedrijf.
Een ander voorbeeld dat veel perspectief biedt, is zelf energie produceren. We kennen allemaal de voorbeelden als biovergisters, zonnepanelen en windmolens. Daarbovenop komt dat voor veel van bovengenoemde maatregelen fiscale regelingen zijn aan te wenden. Denk aan de Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA)/VAMIL.
Voordat u met deze voorbeelden aan de slag gaat, is het belangrijk inzichtelijk te hebben waar besparingen zijn te behalen. Te weten wat de terugverdientijden en rendementen zijn en welke investeringen hiervoor moeten worden gedaan. Een goede en objectieve voorlichting is van belang. Dit biedt het landelijke communicatieprogramma AgroEnergiek, onafhankelijke informatie over energieproductie, -besparing en reductie van broeikasgassen. Arvalis voert de projectleiding voor deze online kennisbank voor energiebesparing en -opwekking.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer