Atlantic en Camion stevig aan kop

Delta Atlantic en Camion van de Peul consolideren hun kopposities in de stierenindex bij respectievelijk zwart- en roodbont. De augustusdraai brengt verder met Red Cliff een interessante nieuwkomers uit de stal van KI Kampen en met Trigger een opvallende stijger uit het ABS-kamp.

Atlantic+en+Camion+stevig+aan+kop
© red clif, alger meekma

Sjoerd HofsteeNa vader Ramos en grootvader O-Man is Delta Atlantic hard op weg zelf ook een legende te worden. Bij de augustusdraai stijgt hij wederom in de totaalindex NVI naar 332 punten. Atlantic combineert een plus in de melk (+586) met een positieve eiwitvererving (+0,17) en een hoog totaal exterieur van 114 punten. Daarnaast springt vooral zijn score van +829 levensdagen in het oog.
Altlantic realiseert de stijging, terwijl hij zo’n duizend dochters extra in de productievererving bij ingewogen krijgt ten opzichte van de aprildraai. Zijn cijfers lijken derhalve zeer stabiel.
Het aantal dochters breidt zich de komende maanden en jaren alleen maar verder uit in hoog tempo. De stier is bij CRV namelijk absoluut de nummer één in verkoop van sperma. Elke maand gaan er maar liefst tienduizend rietjes van Atlantic naar melkveehouders in Nederland en België.

zwartbont

Op de derde plaats in de zwartbonte NVI-lijst is een opvallende stijger te zien: Lars-Acres Shot Trigger. Een stier uit de ABS-stallen die uit het vroege genomicstijdperk stamt en een prima draai maakt met +25 punten NVI. Trigger scoort met +858 levensduurdagen zelfs hoger dan Atlantic. Een score die hij nu vooral dankt aan vader Shottle en grootvader Boliver.
De cijfers voor Nederland zijn echter slechts opgebouwd uit informatie van 32 dochters die aan de melk zijn. De oudsten daarvan zijn al bijna tweedekalfs, meldt Edwin Boogaard van ABS.

Nieuwkomers

De drie hoogste nieuwkomers op de lijst komen allemaal uit de stal van CRV. Nummer één op de lijst, Etazon Valencio, en de nummer drie, Willem’s Hoeve Okidoki, komen niet beschikbaar.
Voor de nummer twee, Delta Enigma, ligt dat anders. Deze stier wordt door CRV wel vermarkt, maar van hem is nog geen sperma beschikbaar. CRV schat in dat dat vanaf december wel het geval is en dan kan de stier ook actief worden ingezet.
Bertil-zoon Enigma laat veelbelovende cijfers zien. Voor melkvererving een plus van 1.609 kilo met daarbij een lichte plus voor eiwit (+0,04). Dat in combinatie met 108 totaal exterieur maakt de keuze van CRV om deze stier op te starten een logische.
Vendairy Wonder, de hoge nieuwkomer van de vorige draai, houdt een hoge positie, maar moet wel duidelijk toegeven. Vooral de daling in beenvererving van 108 naar 104 valt daarbij op.
Bij roodbont valt nieuwkomer Red Cliff op. Deze stier is eigendom van KI Kampen en gefokt door Jacob en Anita Werler uit Vaassen. Werler heeft met Stadel-dochter Julia 382 een zeer succesvolle fokkoe in huis. Niet alleen is deze Julia de moeder van Red Cliff maar ook CRV-stier Lowlands Bolero. De twee zijn volle broers.
Kampen kocht Red Cliff nog voor deze KI aan genomic merkers deed, vertelt Erik Laarhuis van KI Kampen. ‘Wij hebben mede de paring van Julia 382 met Lawn Boy bepaald. Daarop hadden wij eerste keuze toen hieruit drie stiertjes werden geboren. Red Cliff was op het oog de beste en ik denk dat we een goede keuze hebben gemaakt.’
Red Cliff scoort 107 totaal exterieur met 105 voor benen en 109 voor uiervererving. Net iets bescheidener dan volle Bolero die 110 totaal exterieur noteert. Waar Bolero echter een -0,19 voor eiwit vererft, scoort Cliff hierop ‘slechts’ -0,03.
Red Cliff combineert dat met een melkplasvererving van +1.243. Laarhuis stelt extra blij te zijn met die flinke melkplasvererving. ‘De vraag naar melkrijke stieren neemt toe de laatste tijd. Vooral met het oog op 2015 wanneer menig boer meer wil gaan melken.’
Hoogste nieuwkomer bij de roodbonten is De Vrendt Reality uit de stal van CRV. Deze Fiction-zoon laat nette cijfers zien met +1.138 melk, -0,15 vet en -0,02 eiwit en 108 totaal exterieur. CRV biedt Reality per direct aan. Dat geldt niet voor de tweede hoogste nieuwkomer bij roodbont: Delta Scofield. Deze stier wordt niet actief vermarkt.
Aan kop van de roodbontlijst staat nog altijd Camion van de Peul. De Fender-zoon toont uiterst stabiele cijfers en maakt met een plus van 3 punten NVI ook een zeer degelijke indexdraai. Camion heeft een lichte plus in de gehalten (+0,06 vet en +0,02 eiwit) en toont in zijn index nergens echte fouten. Opvallen in positieve zin doet hij, naast zijn degelijkheid, eigenlijk alleen in zijn prachtige score voor beenvererving van 114.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer