West wil Proeftuin Veenweiden

West-Nederland - Om de ammoniakemissie in de westelijke veenweiden te verminderen en stikstof beter te benutten, wil LTO Noord de Proeftuin Veenweiden optuigen. Die moet praktische oplossingen aan veehouders bieden.

Mike SchellartLTO Noord Utrecht, Noord- en Zuid-Holland hebben inmiddels hiervoor een samenwerkingsverband opgezet met het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC), Wageningen UR Livestock Research en de adviesbureaus ETC en PPP Agro-Advies.
‘Het moet een combinatie van praktijk en wetenschap worden waarbij boeren, overheid en wetenschappers samenwerken om de stikstof- en ammoniakemissie terug te dringen’, zegt Simon Ruiter van LTO Noord. Samen met LTO-bestuurders Arie Verhorst, Pieter van der Grift en Niels den Besten trekt hij het initiatief.
Alleen de financiën zijn nog niet rond. Het project zit nog in het stadium van planvorming. Ruiter verwacht dat LTO Noord Fondsen en de zuivelsector aan de westelijke proeftuin willen bijdragen. Daarnaast is geld van de provincies Utrecht, Noord-en Zuid-Holland nodig. ‘De overheid heeft als doelstelling landelijk 10 kiloton stikstof te reduceren. Dus zij hebben ook een verantwoordelijkheid’, vindt innovatiemanager Frank Lenssinck van het VIC, ook aanjager van het project.
De opzet van Proeftuin Veenweiden is analoog aan de Proeftuin Natura 2000 Overijssel. De bedoeling is dat boeren op hun bedrijven experimenteren met praktische maatregelen. Lenssinck: ‘We willen een gereedschapskist ontwikkelen waar veehouders mee aan de slag kunnen, zoals het oogstmoment van gras, het inschaarmoment van koeien, onderwaterdrainage en waterpeilbeheer.’

Prioriteit

De prioriteit ligt op het managen van stikstofleverend vermogen uit de bodem, vervolgt de innovatiemanager. ‘Dat past veel beter dan dure maatregelen als emissiearme stallen bouwen. Simpel gezegd, hoe beter de benutting van alle externe stikstofbronnen, hoe minder ammoniak, hoe meer ruimte voor bedrijfsontwikkeling.’
Aanleiding om de proeftuin op te tuigen is dat de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden in de veenweiden zorgen baart. Naast de landbouw worden verkeer en vervoer en de industrie verantwoordelijk gehouden voor het teveel aan stikstof. ‘Of je het ermee eens bent of niet, om je heen zie je allerlei andere sectoren ruimte claimen. We zullen daarom moeten meebewegen en aan de slag gaan met het optimaal inkleden van de stikstofruimte’, aldus Ruiter.
Ook moet de proeftuin een bijdrage leveren aan de Kaderrichtlijn Water. Lenssinck: ‘Logisch, omdat de uiteindelijke maatregelen voor een groot deel overeenkomen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer