Ontmoet vakgroepsecretaris glas

Daan van Empel is de nieuwe vakgroepsecretaris van ZLTO-vakgroep Glastuinbouw. Nieuwe Oogst maakt nader kennis met hem. Ook vertelt hij wat de samenwerking binnen LTO Glaskracht Nederland inhoudt en over de vacature voor vakgroepvoorzitter.

Het mooie aan het werken voor ZLTO? ‘Dat is wat mij betreft de koppeling tussen de regionale belangenbehartiging voor een diverse ondernemersgroep en de doorvertaling daarvan naar de landelijke samenwerking’, zegt Van Empel.

LTO Glaskracht Nederland

Behalve met een nieuw gezicht hebben glastuinders dit jaar kennis mogen maken met een nieuw samenwerkingsverband: LTO Glaskracht Nederland. Sinds 1 januari werkt ZLTO hierin samen met LLTB en LTO Noord Glaskracht. Doel is om landelijke glastuinbouwactiviteiten op het terrein van belangenbehartiging, vaktechniek en innovatie vanuit één ledennetwerk krachtig en efficiënt vorm te geven.
‘Namens ZLTO zorgen Richard Schouten en ik voor de verbindende rol naar de regio en ondersteunen we de bestuurlijke vertegenwoordiging van ZLTO in het bestuur van LTO Glaskracht Nederland’, vertelt Van Empel.
De samenwerking kent drie inhoudelijke pijlers met elk hun eigen specialisten. De pijlers zijn energie, milieu & plantgezondheid (inclusief water) en ondernemerschap.
Volgens Van Empel is de samenwerking binnen LTO Glaskracht Nederland een grote stap vooruit. ‘Door landelijke thema’s gezamenlijk op te pakken is de lobby efficiënter en bereiken we meer op het gebied van onder andere onderzoek.’ Op regionaal gebied blijft ZLTO verantwoordelijk, bijvoorbeeld voor ruimtelijke ontwikkeling.
In het eerste half jaar van 2014 heeft LTO Glaskracht Nederland al verschillende resultaten behaald. Bijvoorbeeld op het gebied van energie. ‘Denk daarbij aan de verlenging verlaagde energiebelasting en de voortzetting van het project ‘Kas als energiebron’. Op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen hebben we resultaat geboekt bij het uitstel van de heretiketering en op het gebied van water is het actieplan ‘Gezond Gewas, Schoon Water’ gerealiseerd.’
Natuurlijk zijn er binnen de het nieuwe samenwerkingsverband ook verbeterpunten, vindt de vakgroepsecretaris. ‘Zo zijn de zichtbaarheid van de landelijke samenwerking in de regio en het aanhaken van ZLTO-leden bij de landelijke thema’s blijvende aandachtspunten. Tevens is er een sterke ontwikkeling te zien in de verwevenheid van vaktechniek met de innovatiethema’s zoals het toepassen van Het Nieuwe Telen in de bedrijfsvoering. Cross-overs tussen verschillende specialisten, tuinders en gewascommissies zullen dus moeten toenemen.’

Vacature

Kort nadat Van Empel in dienst trad bij ZLTO, overleed voormalig vakgroepvoorzitter Tiny Aerts plots. ‘Zoals leden waarschijnlijk weten is daardoor de functie van vakgroepvoorzitter vacant gekomen. We zijn op dit moment op zoek naar kandidaten’, vertelt de vakgroepsecretaris.
‘Aerts was jarenlang ontzettend actief in allerlei bestuurlijke rollen. Een deel daarvan was het voorzitterschap bij de ZLTO-vakgroep welke nu vacant staat.’ De volledige vacaturetekst is te vinden op www.zlto.nl/glastuinbouw.

ZLTO Sociaal

De kersverse vakgroepsecretaris benoemt de economische situatie in de glastuinbouw. ‘Met veel bedrijven gaat het op dit moment helaas minder goed. Het zijn moeilijke tijden en dat kan spanningen met zich meebrengen. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de ondernemer en zijn gezin.’
Daarom wijst hij leden op de mogelijkheid om kosteloos contact op te nemen met een sociaal werker van ZLTO. ‘De sociaal werker helpt leden discreet en biedt een luisterend oor bij vragen of problemen.’
Peter Greijmans is voor regio Oost en Midden bereikbaar via (06) 29520293 en Willem Leys voor regio West en Zeeland via (06) 29520242.
Ledencontact en goede communicatie ziet Van Empel als twee van zijn speerpunten. ‘Behalve dat ik u tijdig informeer over relevante ontwikkelingen in de sector bent u van harte welkom om contact met mij op te nemen bij vragen, opmerkingen of suggesties.’ Dat kan via Daan.van.Empel@zlto.nl of via (06) 29 52 02 56.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer