Goede uitgangspositie voor de echte vergroening

Nederlandse boeren mogen de vergroeningseisen van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid toch op een meer flexibele manier invullen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft geluisterd naar de wensen van een Kamermeerderheid, ze legde een aangepast Nederlands programma neer in Brussel
Een belangrijk winstpunt is dat telers voor de invulling van de ecologische aandachtsgebieden straks gebruik kunnen maken van achttien verschillende stikstofbindende- en vanggewassen. Een maand geleden voerde Dijksma nog aan dat een ruim gebruik van deze gewassen geen winst oplevert. Ze wilde met de Nederlandse invulling een maximaal effect bereiken voor verbetering van de biodiversiteit, ook al was duidelijk dat andere lidstaten het praktischer aanpakken.
Verschillende Kamerfracties zagen het anders dan Dijksma. Ze steunden het LTO-pleidooi voor een invulling die niet alleen naar biodiversiteit kijkt, maar ook oog heeft voor de concurrentiepositie van de Nederlandse boeren.
De ondernemers kunnen de verruiming van de vergroening goed gebruiken voor de invulling van de echte vergroeningsopdracht. Die is namelijk veel breder dan het realiseren van 5 procent ecologisch aandachtsgebied. Het gaat om een structurele verduurzaming van de bedrijfsvoering.
Echte vergroening is volgens LTO Nederland meer en beter produceren met minder energie en grondstoffen. Met die opdracht moeten boeren en tuinders aan de slag. Ze zullen er de komende tijd hun handen meer dan vol aan hebben. Dan is het wel zo handig dat je niet op achterstand wordt gezet door een Nederlandse kop op Europees beleid. Met dank aan het nieuwe inzicht van Dijksma.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer