Melkveehouder+blust+eigen+melkfabriek
Nieuws
© NVT

Melkveehouder blust eigen melkfabriek

Melkveehouder Alex Datema uit Briltil was gisteren de hele dag in touw om de brand te blussen bij FrieslandCampina in Gerkesklooster.

'Het is de grootste brand die ik heb meegemaakt', zegt Datema. Hij werd tijdens het ontbijt opgepiept om naar de kazerne in Zuidhorn te gaan.

Bij de kazerne hoorde de melkveehouder dat het om de fabriek van FrieslandCampina ging. 'Dat is een verschrikkelijk groot pand. Vuur is daar heel erg moeilijk tegen te houden.'

Rook- en roestschade

Dat het ingewikkeld was, bleek ook wel op plaats van bestemming. Zo'n tachtig tot honderd brandweermannen probeerden de brand te blussen. 'Het kaaspakhuis en het uitlevercentrum zijn gecontroleerd uitgepand. Daar waar de melk verwerkt wordt, is geen brand geweest. Daar is veel rook- en roestschade.'

Over de oorzaak is volgens de melkveehouder nog weinig bekend. 'Niemand weet het.'

Twee Provinciën

Hoewel Datema spreekt van een 'mooie brand', hield hij er ook een beetje een vreemd gevoel aan over. 'Negen van de tien keer ging mijn melk ernaar toe. Het is toch een beetje mijn fabriek, zeker in de tijd dat het nog om de zelfstandige De Twee Provinciën ging. Ik ben er altijd lid van geweest.'

De melkveehouder is al zo'n twintig jaar lid van de vrijwillige brandweer van Zuidhorn. 'We rukken jaarlijks zo'n vijftig tot zestig keer uit. Ik ben de enige boer in het gezelschap. Ik zit in veel agrarische verenigingen, de brandweer is even wat anders.'

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer