‘Nu veel vraag naar kipsaté en filet’

Afleveren aan de traditionele handel levert volgens pluimveehouders Joke en Geert van der Kaa te weinig op. Met hun eigen poeliersbedrijf vangen ze een betere prijs.

Mariska Bloemberg-van der HulstMaar liefst 25 jaar lang hadden Joke en Geert van der Kaa een paprikabedrijf en fokten ze altijd Chaamse hoenders, uit pure liefhebberij. In 2006 gooiden ze het roer om. Ze verkochten hun bedrijf, kochten een melkveebedrijf en bouwden dat om tot een hoenderhouderij met winkel, slachterij en vrije uitloop. Hun hobby werd hun werk.
‘We hebben ons vooral gespecialiseerd in oude kippenrassen zoals Chaamse hoenders, Noord-Hollandse blauwen, Kraaikoppen, Brabanters en Barnevelders.’ Jaarlijks slachten ze 15.000 tot 20.000 kippen, wekelijks gaat het om 200 tot 500 dieren.
Op warme dagen zoals nu is het behoorlijk druk in de boerderijwinkel. ‘Er is meer vraag naar barbecuevlees zoals kipsaté en kipfilet’, lacht Van der Kaa. Door de eigen slachterij en afzet creëert het echtpaar meerwaarde. Kipfilet wordt in de winkel verkocht voor 16,95 euro per kilo.
De dieren worden geslacht op een leeftijd van zes maanden oud. De hennen hebben dan een gewicht van 1,5 tot 1,7 kilo. De hanen wegen tussen de 1,7 en 2,5 kilo.
Met alleen deze zeldzame rassen is geen rendabel bedrijf te realiseren. Daarom fokt Van der Kaa ook met een snelle lijn. ‘Het betreft pluimvee van het ras Sasso. Die slachten we op honderd dagen, ze wegen dan 2,2 tot 2,5 kilo. We moeten er immers een boterham aan verdienen.’ De kippen worden op het bedrijf geboren, geslacht en verkocht. Tweederde huisverkoop, de rest aan restaurants.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer