Minder veen in Noord-Nederland

Noord-Nederland telt steeds minder veen. Uit de laatste berekeningen van Wageningen UR blijkt de veenlaag op ongeveer 25.000 hectare te zijn verdwenen.

Minder+veen+in+Noord%2DNederland
© WUR

De inventarisatie besloeg 180.000 hectare, de helft van het totale in kaart gebrachte veengebied in Noord-Nederland. Op 60.000 hectare is de veendikte afgenomen.

Dat blijkt uit de geactualiseerde bodemkaart voor dat gebied. Deze kwam tot stand met de Digitale bodemkartering methode.

Kaartbeelden

Bij deze aanpak worden kaartbeelden gecreëerd door bodemgegevens uit recente veldwaarnemingen en gebiedsdekkende gegevens.

Onder meer reliëf, grondwaterstandsdiepte, grondgebruiksreeksen en patrooninformatie van de oorspronkelijke bodemkaart werden samengevoegd.

Bodemtype

Uit een vergelijking van de nieuwe en de oorspronkelijke kaart blijkt de afname van de veendikte in de afgelopen decennia. Globaal 30 procent (60.000 hectare) van de oppervlakte is nu ingedeeld bij een bodemtype met een dunnere veendikteklasse.

Bij ongeveer 25.000 hectare is de veenlaag zelfs geheel of nagenoeg geheel verdwenen, waardoor er nu zand- en kleigronden voorkomen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer