Krachtenbundeling diervoer

SecureFeed is de naam van de nieuwe organisatie voor borging van veiligheid van voeders en grondstoffen. Deze is opgericht door partijen in de diervoedersector.

René LuijmesDe borging van veiligheid van alle diervoer dat wordt aangekocht door veehouders, komt hiermee onder de controle van één nieuwe organisatie. Dit moet zorgen voor meer regie, daadkracht en transparantie door betere uitwisseling van informatie. Al eerder gingen Safe Feed en TrusQ samen tot Trustfeed. Beide waren actief in de mengvoerindustrie.
Nu gaat SecureFeed de bestaande programma’s, zoals Trustfeed in de mengvoerindustrie en het CBV-programma voor de fouragehandel, integreren in de activiteiten van de nieuwe organisatie.
De diervoedersector nam het initiatief om het vertrouwen in voedsel afkomstig uit dierlijke productieketens te waarborgen. De nieuwe organisatie wil het centrale aanspreekpunt vormen voor alle ketenpartijen in de zuivel-, ei- en vleesketens en voor externe partijen.
De nieuwe organisatie is een stichting. Objectieve besluitvorming en onafhankelijk toezicht zijn belangrijke uitgangspunten. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de diervoedersector en staat onder leiding van een externe, onafhankelijke voorzitter.
Naast het bestuur krijgt de stichting een Raad van Toezicht. Deze zal bestaan uit vertegenwoordigers uit de diervoedersector en onafhankelijke externe deskundigen. De raad moet toezicht houden op de activiteiten en onafhankelijk van het bestuur bindende adviezen geven over voedselveiligheidszaken.
SecureFeed wil het opzetten van de nieuwe organisatie de komende maanden verder uitwerken. Bedrijven die actief zijn in de diervoersector kunnen zich vanaf september aanmelden als deelnemer. Streven is dat de organsatie in januari 2015 van start gaat.
De kwestie rond aflatoxine ten tijde van de jaarwisseling vormt een reden tot het vormen van de nieuwe organisatie. En ook begin vorig jaar speelde een terughaalactie rond aflatoxine. In het verleden waren er meer problemen rond vervuiling van voer. Hierbij valt te denken aan MPA en de kwesties rond dioxine in pluimveeproducten.
Ook de zuivel vormt aanjager van het nieuwe systeem. Volgend jaar verdwijnt het melkquotum en zullen melkveehouders meer melk gaan produceren.
Nederland wil als exporterend zuivelland voorkomen dat ze in een vechtmarkt met lage melkprijzen terecht komt, door bijvoorbeeld twijfels rond de kwaliteit van melk of zuivelproducten. Het leveren van babyvoeding aan China is hiervan een voorbeeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer