Geen EU-geld voor gansschade

De schaderegeling in de rustgebieden voor ganzen wordt door de provincies zelf opgehoest. De financiering vanuit de Europese Unie is te risicovol, zeggen de provincies.

Arno de SnooIn eerdere plannen was opgenomen dat een deel van de schaderegeling voor ganzenschade zou worden betaald met behulp van geld uit Brussel. Het budget voor het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) kan daarvoor worden aangewend.
Het Interprovinciaal Overleg (IPO) meldt in een brief dat de mogelijkheid voor POP-financiering voor rustgebieden uitgebreid is onderzocht. ‘Maar het risico van een schaderegeling met Europese cofinanciering is te groot’, concluderen de provincies.
Ze willen de schaderegeling voor rustgebieden uit eigen provinciale middelen bekostigen. De gedeputeerden van de provincies hebben overigens wel besloten om een EU-bijdrage veilig te stellen voor agrarisch natuurbeheer.

Instemmende reacties

Het bericht van vorige week dat de LTO-vertegenwoordigers Peter de Koeijer en Peet Sterkenburgh uit het bestuur van het Faunafonds zijn gestapt, heeft tot instemmende reacties geleid. Zo liet de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) weten waardering te hebben voor deze stap van de boerenbestuurders.
De NMV gaf eerder aan dat het instellen van een behandelbedrag door het Faunafonds onaanvaardbaar is. Volgens de organisatie willen de provincies dat nu zonder enig overleg en zonder economische onderbouwing toch invoeren. ‘Dat is niet in lijn met de taken en de gedragscode van het Faunafonds.’
De provincies gaan niet democratisch te werk, oordeelt de NMV. ‘Dat kan niet de bedoeling zijn geweest van het decentraliseren van het natuurbeleid door het rijk.’ De vakbond ziet de keuze van de boerenbestuurders als een signaal dat het Interprovinciaal Overleg en het Faunafonds niet kunnen en niet mogen negeren. Het sneuvelen van het ganzenakkoord geeft het IPO niet het recht om nu toch een behandelbedrag in te stellen, stelt de NMV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer