‘Boxmeer blokkeert meer dan boer alleen’

Boxmeer - Gemeente Boxmeer heeft vorige week een aanhoudingsbesluit afgekondigd en dwingt veehouders daarmee tot een standstill. ZLTO-afdelingsvoorzitter Marcel Derks is ‘not amused’ en pleit juist voor een overheid die de agro- en foodketen stimuleert.

Douwe KortingMet het aanhoudingsbesluit zet gemeente Boxmeer de veehouderijen feitelijk op slot, in ieder geval voor een jaar. Derks schrijft de stap van het college van B&W toe aan het proces om te komen tot urgentiegebieden; gebieden in zogenoemde overbelaste gebieden in Brabant waar maatschappelijke problemen rond de veehouderij aangepakt gaan worden.
De provincie heeft de gemeenten opgeroepen deze gebieden aan te wijzen. ‘Maar met aanwijzen lossen we niets op. Het gesprek aangaan en middelen vinden om weer samen verder te kunnen is veel belangrijker’, stelt Derks.
Het aanhoudingsbesluit biedt gemeente Boxmeer naar eigen zeggen de ruimte om ‘in alle vrijheid’ de discussie te voeren over een mogelijke aanpassing van de geurverordening. Met dit besluit zet Boxmeer de besluitvorming voor boeren die een omgevingsvergunning aanvragen in de koelkast.
ZLTO Boxmeer wist vooraf niet van het besluit. Dat vindt Derks wel jammer. ‘Niet dat ik dan onze leden had aangespoord om snel nog even te profiteren van het oude beleid, zo zit ik niet in elkaar. Maar het is goed als we hier in gesprek blijven met elkaar.’
De stap van de gemeente is extra frustrerend omdat Boxmeer al een redelijk strenge norm heeft. ‘Alle kerkdorpen langs de Maas hebben de norm aangescherpt gekregen tot wel drie keer strenger dan de wettelijke eisen. Daarmee zitten bijna alle veehouderijen in het gebied langs de Maas al op slot. Ontwikkelen kan dan alleen nog bij grote investeringen die de sector in de huidige situatie moeilijk kan dragen’, constateert de afdelingsvoorzitter.
‘Het is al met al een slechte zaak. Zonder vergunning geen vooruitgang en zonder vooruitgang geen bedrijfsontwikkelingen die bijdragen aan minder emissies van geur en ammoniak.’

Ketenprobleem

Niet alleen boeren hebben last van het voorbereidingsbesluit, de hele agro- en foodketen ondervindt de gevolgen. Zo hebben vertegenwoordigers van ZLTO onlangs om tafel gezeten met de industriële kring van Boxmeer.
Daar gaf de directeur van Marel, fabrikant van onder meer slachtlijnen, aan hoe belangrijk het is dat de veehouderij in de regio blijft bestaan en zich kan blijven ontwikkelen. Hij benadrukte het belang van de agro- en foodketen voor de regio. Van de genenbank van Hendrix Genetics, via de boeren en ZLTO tot de producenten van voeding van For Farmers en Nutreco en de slachtlijnen van Marel Stork.
Volgens Derks meet de overheid met het op slot zetten van de regio met twee maten. ‘Juist om het gedachtegoed van AgriFood Capital van de grond te krijgen moet een overheid de handschoen juist mee oppakken. Stimulerend beleid voeren dus om zo onderwijs en ondernemers aan te trekken en samen te innoveren. Investeren in innovatie en onderzoek is ook wat juist de industriële kring graag wil.’
Derks geeft meteen wat suggesties. ‘Loof bijvoorbeeld een prijs uit voor nieuwe ondernemers die mee willen denken om geur te reduceren in de veehouderijen die verder gaat dan een luchtwasser end-of-pipe. Zoek bijvoorbeeld naar slimme nieuwe toepassingen op dierniveau, zodat dieren een beter klimaat hebben, nog gezonder zijn, meer eten en beter groeien.’
Samengevat zou Derks graag zien dat Boxmeer meer vertrouwen en ondernemerschap uitstraalt. ‘In onze visie Buitengebied Ontwikkelingsplan Boxmeer hebben we daar de gemeente al voor uitgenodigd. We hebben de gemeente juist gecomplimenteerd met hun structuurvisie voor het buitengebied waarin veel van onze ideeën zijn overgenomen. We zijn dan ook buitengewoon verbaasd over deze actie’, besluit Derks.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer