Alton+in+trek+bij+tuinders
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Alton in trek bij tuinders

Vijf tuinbouwbedrijven in Noord-Holland Noord willen verhuizen naar het concentratiegebied Alton bij Heerhugowaard. Vier bedrijven hebben al concrete plannen.

Dat blijkt uit een structuuronderzoek onder glastuinbouwbedrijven in het Noord-Hollandse buitengebied, meldt Greenport Noord-Holland Noord.

De belangstelling is van groot belang voor de herstructurering van Alton, omdat het de levensvatbaarheid van het gebied aantoont. Ook draagt het gebeid bij aan aan de versterking van de concurrentiepositie van Greenport Noord-Holland Noord.

Schaalgrootte

Alton-gebiedscoördinator Bert Cozijnsen: 'Door de vestiging van nieuwe bedrijven in Alton ontstaat er voldoende schaalgrootte, waardoor collectieve investeringen in bijvoorbeeld de energie-infrastructuur interessant worden'.

De combinatie van nieuwe bedrijven en een goede energie-infrastructuur dragen volgens hem bij aan het verbeteren van de concurrentiepositie van Alton.

Enquête

Het structuuronderzoek is uitgevoerd door middel van een enquête onder glastuinders in het buitengebied die gelegen zijn in gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar, Schermer, Langedijk, Schagen, Koggenland, Opmeer en Hollands Kroon.

Bedrijven die zijn gevestigd in de glasconcentratiegebieden Alton, Agriport en het Grootslag zijn buiten beschouwing gelaten. In totaal hebben 71 bedrijven met 80 teeltlocaties aan het onderzoek meegedaan.

Doorgaan

Gevraagd naar hun toekomstplannen voor de komende vijf jaar geeft een meerderheid van de ondernemers aan door te gaan, hetzij op de huidige wijze (45 procent), met moderniseringsplannen (15 procent) of met plannen voor uitbreiding (20 procent ).

Het aantal bedrijven dat wil uitbreiden ligt daarmee hoger dan het landelijk gemiddelde van 13 procent. Verder geeft circa 10 procent aan te willen verplaatsen.

Vijf bedrijven willen naar Alton, één naar een andere locatie. De overige 10 procent geeft aan te willen stoppen of is al gestopt. Dat is net iets hoger dan het landelijk beeld (8 procent).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer