Iets meer bloemen en planten over de grens

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland ligt tot en mei op 2,6 miljard euro. Dat is 1,2 procent meer dan in 2013, meldt VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Iets+meer+bloemen+en+planten+over+de+grens
© Nieuwe Oogst

De exportomzet kromp in mei 4 procent tot 587 euro. De snijbloemen deden het met een daling van 1 procent tot 346 miljoen euro beter dan planten: -7 procent tot 246 miljoen euro.

Over de eerste vijf maanden daalde de bloemenwaarde 1 procent tot 1,6 miljard euro en klom de plantenwaarde 5 procnet tot 1 miljard euro.

Duitsland

De ontwikkelingen in de top-5 exportbestemmingen, goed voor tweederde van de exportwaarde, zijn met een plus van 1,3 procent een goede weerspiegeling van de totale export. Naar Duitsland steeg de exportomzet met 4,4 procent tot 864 miljoen euro.

Nummer twee Engeland en nummer vijf Italië realiseren een kleine stijging tot 368 miljoen euro respectievelijk 116 miljoen euro.

Rusland

Frankrijk, nummer drie op de ranglijst, nam in waarde 1 procent minder af op 297 miljoen euro. De daling was het grootst in Rusland met 9 procent tot 124 miljoen euro.

De grootste stijging van de exportwaarde tot en met mei in de top-15 landen, goed voor een omzetaandeel van 90 procent, is gerealiseerd in Polen.

Poolse snijbloemen

Bij de snijbloemen was er een toename van 24 procent tot iets meer dan 52 miljoen euro en daarmee streeft Polen voor het eerst Zwitserland voorbij. De plantenwaarde steeg 18 procnet tot 33 miljoen euro.

D grootste exportwaardedaling in de top-15 komt op conto van de Verenigde Staten (nummer 15) met 10 procent tot 32 miljoen euro.

Italië en Spanje

De Zuid-Europese markt vertoont tekenen van een broos herstel, met naast de stabilisatie op Italië een groei van 4 procent van de exportomzet naar Spanje tot 32 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer